Gradonačelnik Domić učestvovao na sastanku Radne grupe za zemlje zapadnog Balkana održanom u Briselu


14.11.2013.Na poziv Mie De Vits, predsjedavajuće Radne grupe za odnose sa zemljama zapadnog Balkana, u Briselu je u četvrtak, 14. novembra, održan 14. sastanak radne grupe na kojem je razgovarano o odnosima između EU i BiH u vezi s posljednjim dešavanjima i uticajem na poddržavne organe vlasti, te o jačanju apsorpcionog kapaciteta EU fondova na lokalnom i regionalnom nivou.
Sastanku su prisustvovali: gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, ambasador Misije BiH u EU Igor Davidović, šef Jedinice za BiH u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Paola Pampaloni, Arnold Abramavčius izvjestilac Komiteta regija za period 2013–2014. godina, te Husejin Smajlović u ime Saveza gradova i općina Federacije BiH i Mićo Mićić u ime Saveza gradova i općina RS.


Image for news
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić tokom svoga izlaganja naglasio je obavezu usklađivanja s EU vrijednostima i standardima, kroz razmjenu iskustava, dobrih praksi i naučenih lekcija s predstavnicima lokalnih i regionalnih organa vlasti iz BiH te ostvarivanje pristupa i korištenje pretpristupnih fondova u okviru IPA-II.
Komitet regije u svom konsultativnom i političkom radu izražava želju da za lokalne i regionalne organe vlasti u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima pretpristupni fondovi EU budu usmjereniji, efikasniji i koherentniji.
"Nužno je doprinijeti uspostavi odgovarajućih mehanizama koordinacije između Distrikta, entiteta i države kako bi se omogućilo prenošenje EU pravnih akata na cijeloj teritoriji BiH", zaključio je gradonačelnik Domić.
Naime, Komitet regija svake godine sačinjava mišljenje o dokumentu Evropske komisije "Strategija proširenja i glavni izazovi". Tu je uloga lokalnih i regionalnih predstavnika u procesu proširenja od ključne važnosti jer izabrani predstavnici, koji usko sarađuju sa građanima, svjesni su da političke i socijalne reforme koje se trenutno odvijaju u zemljama potencijalnim kandidatima mogu biti provedene jedino uz poštovanje različitosti i istinske decentralizacije.