Gradonačelnik Domić predložio članove Vlade Brčko distrikta BiH

29.11.2012. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić saopćio je na konferenciji za medije prijedlog za nove članove Vlade Brčko distrikta BiH koji je danas upućen u skupštinsku proceduru.

Image for news

Za zamjenika gradonačelnika imenovan je Esed Kadrić, glavnog koordinatora Vlade Brčko distrikta BiH Nenad Kojić, šefa Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Pejo Mendeš, šefa Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Petar Blekić, šefa Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Mustafa Nuković, šefa Odjeljenja za javni registar Cvijeta Tanasić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dževdet Šahović, šefa Odjeljenja za obrazovanje Momčilo Poljić, šefa Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Rifet Mujanović, šefa Odjeljenja za komunalne poslove Amir Trobradović, šefa Odjeljenja za javne poslove Svjetlana Čivčić, šefa Odjeljenja za javnu sigurnost Uroš Vojinović i šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Anđa Nikolić.

"Nakon konsultacija s političkim strankama i zahtjeva sa njihovim prijedlozima za buduće članove Vlade koji će biti kompetentni i sposobni voditi vladina odjeljenja, uvažavajući činjenicu da je neophodno da dođe do rotacije na pozicijama šefova Vladinih odjeljenja, što može biti i antikoruptivna mjera, vodeći računa o adekvatnoj zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda kao i o afirmativnim glasovima, danas ću u skupštinsku proceduru proslijediti odluke o imenovanju članova Vlade Brčko distrikta BiH", istakao je gradonačelnik Domić.

On je dodao da je preuzeo odgovornost i u izvjesnoj mjeri odstupio od zahtjeva političkih stranaka s ciljem što pravičnije raspodjele pozicija u Vladi iz sva tri konstitutivna naroda.

"Mislim da će svi biti pomalo nezadovoljni, pa i ja sam. Očekivao sam da ću u prijedlozima za nove članove Vlade dobiti izbor mnogo kompetentnijih osoba. Uvažavajući želje i zahtjeve stranaka koje su ih kandidovale, odlučio sam se za ovakva imenovanja", istakao je gradonačelnik Anto Domić koji je dodao da se neće libiti da nakon izvjesnog vremena izvrši rekonstrukciju Vlade, ukoliko se predložene osobe ne budu snašle u obavljaju svojih funkcija.

Afirmativne glasove prilikom usvajanja budžeta Brčko distrikta BiH i važnih zakona u Brčko distriktu BiH imat će, osim gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, šefovi odjeljenja za stručne i administrativne poslove, zdravstvo i ostale usluge, obrazovanje i javne poslove.

Prema važećim procedurama od zaprimanja odluka gradonačelnika o imenovanju članova Vlade u Skupštini Brčko distrikta BiH teče rok od petnaest dana za stavljanje veta poslanika.