Gradonačelnik Domić otvorio manifestaciju "Guča u Brčkom"

6.8.2013. Turističko-gastronomska manifestacija "Guča u Brčkom", uz zvuke trubačkog orkestra Dejana Jevđića iz Požege, otvorena je danas po deseti put u Distriktu u sklopu manifestacije "Savski cvijet – Brčansko ljeto 2013" te je okupila brojne istinske zaljubljenike u zvuk trube.

Image for news

2013-08-07-Guca_u_Brckom-2

Ovoj manifestaciji prisustvovao je i gradonačelnik dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Đorđa Kojić te ostali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Brčko distriktu BiH.

2013-08-07-Guca_u_Brckom-3

Gradonačelnik Domić svečano je otvorio ovu manifestaciju, a tom prilikom je istaknuo da je godinama unazad jedan od običaja koji baštini srpski narod u okviru tradicionalne manifestacije „Savski cvijet“ svakako i ovaj sabor truba, uz eminentne goste iz Guče te nastojanja da se i u Distriktu  prenese dio atmosfere koja se ovih dana tamo održava.

2013-08-07-Guca_u_Brckom-6

Sami početak manifestacije označen je podizanjem zastave uz zvuke trubačkog orkestra te gromoglasnom paljbom iz topa. Posjetioci i prisutni gosti u etno restoranu “Kolubara“, gdje se ova manifestacija i održava, imali su priliku probati svadbarski kupus, hajdučki ćevap pripremljene kao specijalitete za ovu priliku.

2013-08-07-Guca_u_Brckom-5

„Guča u Brčkom“ se organizuje i s ciljem svojevrsne pripreme odlaska Brčaka na ovogodišnji 53. sabor trubača u Guči u Srbiji koji je u toku od 5. do 11. augusta 2013. godine.