Gradonačelnik Domić održao predavanje studentima

3.6.2013. Na Ekonomskom fakultetu u Brčkom gradonačelnik Distrikta dr. Anto Domić održao je danas jednosatno predavanje studentima druge godine o pripremi i usvajanju budžeta u Brčko distriktu BiH, sa svim njegovim specifičnostima.

Predavanje je održano po pozivu profesora javnih finansija dr. Milana Tomića.

Image for news
“Ideja je bila da studentima pokušam prenijeti iskustva oko donošenja budžeta i neka praktična rješenja u vezi s donošenjem ovog strateškog finansijskog dokumenta, što nemaju priliku pronaći u literaturi. Prijatno sam iznenađen koliko su studenti upoznati s načinom i metodologijom donošenja budžeta u Brčko distriktu BiH, a vidjelo se i da jako dobro prate privredna i finansijska kretanja u ovoj lokalnoj zajednici”, istakao je gradonačelnik Domić nakon predavanja.
2013-06-04-Gradonacelnik_s_studentima-2
Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić održao je potom predavanje na temu “Uloga Uprave za indirektno oporezivanje BiH i raspodjela indirektnih poreza između entiteta i Brčko distrikta BiH.
“Uprava za indirektno oporezivanje je važna institucija u fiskalnom sistemu BiH i vrlo je bitno znati šta je indirektni porez, ko ga plaća i kako on utiče na obveznike PDV-a, na građane, pa i na društvo u cjelini”, rekao je Lučić.
Prema riječima profesora Tomića, on u okviru svoga predmeta već godinama angažuje gradonačelnika i direktora Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH da održe predavanje studentima, smatrajući to korisnim i svrsishodnim.
“Smatram da je bolje jednom slušati živog čovjeka iz neke naučne oblasti, nego triput čitati knjigu o tome. Eto, takva praksa se pokazala dobrom i dala je već rezultate. Danas zaista nisam očekivao da će studenti postavljati tako suptilna pitanja iz ove oblasti”, dodao je profesor Milan Tomić.