Gradonačelnik Domić o provjeri diploma državnih službenika

04.01.2013. O naredbi u vezi s provjerom diploma svih zaposlenih u organima javne uprave danas je na konferenciji za medije govorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

On je istakao da se u javnosti već neko vrijeme tvrdi da u administraciji rade osobe koje nemaju adekvatne diplome kao i državni službenici čije su diplome falsifikovane.


Image for news
"S ciljem da razjasnimo ovu situaciju i sačuvamo dostojanstvo svih državnih službenika koji su svoje znanje i zvanje stekli na regularan i zakonit način dao sam zadatak upravnim inspektorima da utvrde imali li takvih slučajeva, da ih identifikujemo i u skladu sa zakonom procesuiramo", dodao je gradonačelnik.
Dr. Domić je istakao da je rok za provođenje ove naredbe šest mjeseci što je prema njegovim riječima razuman vremenski period za provjeru diploma kod obrazovnih ustanova. Gradonačelnik Domić je također istakao da ova naredba važi za sve zaposlene, od gradonačelnika do najnižih državnih službenika i namještenika.
Gradonačelnik je, odgovarajući na novinarska pitanja, na današnjoj konferenciji za medije govorio i o javnom gradskom prevozu naglašavajući da je prošli saziv vlade potpisao ugovor o javnom prevozu građana i učenika uz mogućnost produženja ugovora.
"Jutros sam potpisao aneks ugovora u trajanju od šest mjeseci, a u tom vremenskom periodu ćemo vidjeti da li je ova metodologija javnog prevoza uredu jer i mi i prevoznik imamo određene zamjerke koje ćemo pokušati razjasniti", rekao je gradonačelnik Domić.
On je, također, istakao da je Vlada Brčko distrikta BiH obilježila svoja službena vozila.
"Mnogi državni službenici koriste vozila u svrhe za koje nisu namijenjena i da bismo to spriječili odlučio sam tražiti pomoć javnosti. Obilježili smo vidljivim serijskim brojevima sva službena vozila kako bi građani mogli uočiti automobile koji se nalaze u situacijama i mjestima koja nisu uobičajena. Na taj način ćemo odmah znati ko je i gdje koristio određeno vozilo", zaključio je gradonačelnik Domić.