Gradonačelnik Brčko distrikta podržava akciju "Plesom protiv nasilja"

12.2.2013. Aktivisti i aktivistkinje, građani i građanke Brčkog, u četvrtak u 14.00 sati, na Trgu mladih pridružit će se svjetskoj akciji "Jedna milijarda ustaje" čiji je cilj borba protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

Image for news

Ovaj događaj je pokrenut zbog poražavajuće statistike prema kojoj je jedna od tri žene tokom svog života zlostavljana. U skladu sa službenim podacima od ukupne populacije planete Zemlje, koja iznosi oko sedam milijardi stanovnika, procjenjuje se da čak jedna milijarda žena trpi nasilje.

Ovu akciju podržao je i gradonačelnik Brčkog dr. Anto Domić koji je istakao da vrijeme u kojem živimo odražava mnoge vrste nasilja.

"Ovo je događaj koji će nas podstaći na razmišljanje o tome u kakvom okruženju živimo te će nam u budućnosti pomoći pri nalaženju rješenja da budemo društvo puno razumijevanja i  tolerancije", dodao je gradonačelnik Domić.

Organizatorka ove akcije za Brčko distrikt BiH Snježana Filipović pozvala je građane da zajedničkim plesom izađu na javna mjesta i ukažu na to da nasilje više ne smije da se ignoriše.

Kampanja "Jedna milijarda ustaje" odvijat će se istovremeno u 199 zemalja, a pridružit će joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca te poznatih javnih ličnosti.