Gradonačelnik Anto Domić razgovarao s radnicima "Bosnaploda"

4.12.2012. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić razgovarao je danas s radnicima koji već više od mjesec dana protestuju ispred Fabrike za preradu voća "Bosnaplod" tražeći svoja prava na plate i doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Image for news

Gradonačelnik Domić je s predstavnicima Sindikata "Bosnaploda" posjetio izvršnog direktora ovog preduzeća Esada Imamovića koji ga je upoznao s trenutnom situacijom u kojoj se "Bosnaplod" nalazi.

Gradonačelnik Domić istakao je da je Direkcija za finansije Brčko distrikta BiH pokrenula stečajni postupak ovog preduzeća te da je prvi naredni korak imenovanje stečajnog upravnika.

"Vjerovao sam da smo privatizovali ovu firmu s ciljem da ona bude okosnica razvoja prehrambene industrije u oblasti voćarstva u Brčkom koja će donositi svježi kapital i da je sve urađeno po zakonu. Danas sam se uvjerio da ništa od toga nije tačno i da je neophodno pretresti postupak same privatizacije i provjeriti izvještaje koji su dostavljani Vladi Brčko distrikta BiH o poslovanju preduzeća", istakao je gradonačelnik Domić.

On je dodao da je potrebno uraditi eksternu reviziju i utvrditi činjenično stanje te pokrenuti odgovornost onih koji su doveli firmu u ovakvo stanje, radnike pred kapije preduzeća i rušenje brenda "Bosnaploda".

"Kada Vlada Brčko distrikta BiH bude operativna morat ćemo se uhvatiti ukoštac s ovim problemima jer, prema informacijama, "Bosnaplod" nije jedini u ovakvoj situaciji", dodao je Domić.

2012-12-04-Bosnaplod-1

Ružica Ostojić, predsjednica Sindikata "Bosnaploda", zahvalila je gradonačelniku na podršci i interesovanju za probleme radnika.

"Posjeta gradonačelnika nas ohrabruje i daje nam nadu za bolje sutra prvi put otkako je ova agonija počela. Nadamo se da će njegova posjeta značiti pomak u rješavanju naših problema jer radnicima nije u cilju da se ova firma ugasi", istakla je Ostojićeva.

Izvršni direktor „Bosnaploda“ Esad Imamović također je naglasio da je zahvaljujući današnjoj posjeti gradonačelnika optimista da će firma proraditi punim kapacitetom nakon stečajnog postupka i eventualnog dolaska novog investitora.