Gastroturizam u Brčkom

21.10.2019. U saradnji s Vladom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Udruženjem Hotelijera Brčko distrikta BiH serijal „Kuhinjica“ iz BiH organizovao je druženje u Brčkom od 18. do 20. oktobra s ciljem promovisanja gastroturizma u Brčko distriktu BiH.

Image for news

Ovu manifestaciju svečano je otvorio Aleksandar Đurić, šef Službe za turizam Vlade Brčko distrikta BiH, koji je u svom obraćanju kazao da moramo biti ponosni što je veliki medijski projekat „Kuhinjica” došao u Distrikt i da je to još jedna prilika da se promoviše gastroturizam s ovih prostora. 

„Moramo priznati da je sve veća motivacija ljudi koji žele da dožive neke lokalne recepture hrane, kulture, vinarije i svakako da se želimo uklopiti u taj trend. Gastroturizam nam je pružio još jednu priliku da saučestvujemo u ovom projektu kao i degustaciji vina kod Vinarije „Pajić”, da obiđemo neki ruralni prostor, izletišta i sl., a sve kako bismo se i fokusirali na jednu edukativnu priču gastroturizma i šta to znači kada su u pitanju hrana i piće u domenu nekih svjetskih turističkih trendova”, kazao je Đurić. 

Zorica Đukić, direktorica „Kuhinjice” u BiH, kazala je da joj je bilo zadovoljstvo što su imali čast i povjerenje Vlade Brčko distrikta BiH da budu jedan od organizatora ovakvog događaja i u Brčkom. 

„Ovo je već treći put da organizujemo ovako nešto u BiH i cilj nam je promocija gastroturizma na prostoru Distrikta, ali i šire regije, kao i da pokažemo šta sve naš narod može. Angažovali smo i tri udruženja građana koja su izložila svoje specijalitete kao i lokalne restorane. Podsjećam vas da smo do sada snimili preko 9.000 emisija koje se emituju u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji itd.”, kazala je Đukić. 

U okviru gastroturizma održana je i promotivna radionica na temu ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma – „Turizam – posao za sve“, kao i različite posjete i druženja uz muzički program.