Federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez boravio u Brčkom

7.11.2013. Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH Zukan Helez  boravio je danas u Brčkom gdje se sastao sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem i zamjenikom gradonačelnika Esedom Kadrićem te sa lokalnim predstavnicima hrvatskih i bošnjačkih boračkih udruženja, a tema razgovora bila je izgradnja zgrade za borce i boračke porodice Armije RBiH i HVO-a.

Image for news

2013-11-07-Ministar_Helez_u_posjeti_gradonacelniku-2

Nakon ovog sastanka zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić iskazao je zadovoljstvo zbog posjete kao i ponovnog otvaranja veoma značajne teme naročito za dvije komponente, Armiju BiH i HVO, a to je izgradnja stanova, odnosno boračke zgrade.

"Prema našim procedurama još nismo pronašli način na koji ćemo to moći realizovati. S obzirom da smo imali ugovor sa federalnom vladom, danas smo ponovno zatražili od ministra da u sklopu svojih mogućnosti i nadležnosti učini napore kojim bi se osigurala podrška federalne vlade kako bismo sredstva u iznosu od 500.000,00 KM mogli u skladu s našim procedurama konačno realizovati", istakao je zamjenik gradonačelnika Kadrić, naglašavajući da je projekat od izuzetne važnosti te da se nastoje uvažiti i želje boračkih udruženja da objekat bude na lokaciji Novo Brčko.

2013-11-07-Ministar_Helez_u_posjeti_gradonacelniku-3

Federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez dodao je da se, pored svih napora koji se u Distriktu čine, stiče dojam da je sa pozicije Brčko distrikta BiH jako teško ovaj problem riješiti.

"No ipak smo uspjeli zajednički usaglasiti da je najbolji model da se sredstava prebace na Ured za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH jer bismo time uspjeli otkloniti postojeće prepreke u realizovanju ovog posla", kazao je Helez.

On je dodao da je Vlada Federacije BiH voljna i da ukoliko se ova sredstva implementiraju naredne godine da se tada kao stimulans izdvoje i dodatna sredstva zbog činjenice da se samo ovom zgradom ne rješavaju svi problemi ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

Na kraju je upriličeno i zajedničko polaganje vijenaca na spomen-obilježjima poginulih boraca Armije RBiH i HVO-a u Brčko distriktu BiH.