Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio Brčko distrikt BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić i šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Milenko Ninković primili su u zvaničnu posjetu federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića i zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Rasima Smajlovića.

Image for news

Gradonačelnik je naglasio da su ovakvi susreti važni za lokalnu zajednicu i da vjeruje da će se kroz saradnju postići dodatni rezultati koji će koristiti svim građanima Distrikta, ali i građanima BiH.

Ministar Hrnjić je istakao da je posjeta bila prilika da se zajednički razmotre i ostvari jača saradnja između federalnih i lokalnih vlasti. Tokom razgovora on je pohvalio vlasti Brčko distrikta BiH na donošenju odluka koje su usaglašene s evropskim standardima.

„Brčko distrikt BiH je usaglašen s evropskim standardima i to dobro funkcioniše. To je ono što nam zapravo nedostaje u BiH, da se manje bavimo politikom, a da idemo ka određenim rješenjima koja će sigurno dovesti do povećanja poljoprivredne proizvodnje u BiH. Danas smo ujedno i razgovarali o potrebama usklađivanja poljoprivredne politike kako bi bile jedinstvene na cijelom području BiH“, kazao je Hrnjić.

On je kazao da je tokom boravka u Brčkom posjetio i Bimal te naglasio da je važno povećati kapacitete za proizvodnju uljarica, ne samo u Federaciji BiH već, kako je kazao, i na cijelom području BiH.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Milenko Ninković kazao je da je na sastanku dogovoreno da se u narednim mjesecima u Brčko distriktu BiH organizuje radni sastanak na kojem bi ministri iz entiteta i BiH razmijenili iskustva i poboljšali saradnju u oblasti poljoprivrede.

„Na sastanku smo razmijenili ideje, programe, ali uporedili i podsticaje u FBiH i Republici Srpskoj i Distriktu i ujedno iz toga napravili neke zaključke. Nadam se da će dogovoreni radni sastanak donijeti rezultate kako bi se dodatno poboljšali uslovi za sve poljoprivrednike“, kazao je Ninković.

Današnjem sastanku je prisustvovao i zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH Damir Bulčević koji je izrazio zadovoljstvo zbog organizacije ovog sastanka.

„Na zajedničkom sastanku pokušat ćemo usaglasiti određene podsticajne mjere kako bi naši poljoprivrednici bili zadovoljni, odnosno kako se ne bi dešavalo da poljoprivrednici u FBiH imaju jedno rješenje, a poljoprivrednici u Brčko distriktu BiH druga rješenja“, kazao je Bulčević naglasivši da Brčko distrikt BiH treba da bude mjesto ekonomskog spajanja svih politika u BiH, a posebno privrednih i poljoprivrednih.