Epidemija zaušnjaka još traje

10.2.2012. Na konferenciji za novinare, koja se povodom epidemije zaušnjaka u Brčkom održava svakog petka, v.d. šefa Pododjeljenja za javno zdravstvo prim. dr. Mirjana Kuzmanović istakla je da je u posljednjih sedam dana u Distriktu prijavljeno dvadeset slučajeva oboljelih od ove bolesti, od kojih je jedna osoba upućena na liječenje u Infektivnu kliniku u Tuzli. Ona je dodala da je od januara, kada se pojavio prvi slučaj, od zaušnjaka oboljelo 112 lica.

Image for news
- Najčešće obolijevaju studenti, maturanti i radno sposobno stanovništvo. Epidemiološka situacija je pod kontrolom, a trenutni vremenski uslovi, niske temperature i snježne padavine pogoduju uništavanju virusa. Prekid nastave u brčanskim osnovnim i srednjim školama dodatno utiče na povoljnu epidemiološku situaciju jer je manja mogućnost širenja infekcije, dodala je prim. dr. Kuzmanović.
Pododjeljenje za javno zdravstvo redovno vrši dezinfekciju vozila gradskog prevoza, javnih objekata i gradske biblioteke.
Podsjećamo da je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko Distrikta BiH donio Odluku o proglašenju epidemije zaušnjaka na području Brčko Distrikta BiH 27. januara ove godine.
Epidemija se proglašava zatvorenom kada od posljednjeg prijavljenog slučaja prođe 42 dana.