Državni službenici iz akcije "CIPS" od ponedeljka na radnim mjestima

22.1.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i šef Odjeljenja za javni registar Cvijeta Tanasić saopćili su danas na konferenciji za medije da će državni službenici, odnosno zaposlenici Pododjeljenja za lične dokumente Odjeljenja za javni registar koji su prije nekoliko godina bili uhapšeni u akciji "CIPS" od ponedjeljka biti vraćeni na radna mjesta.

Image for news

"Vladi Brčko distrikta BiH se u nekoliko navrata pet državnih službenika, koji su prije nekoliko godina bili uhapšeni u akciji "CIPS" i protiv kojih je državno tužilaštvo u tom trenutku vodilo istragu, obraćalo s adekvatnom dokumentacijom da se protiv njih ne vodi istraga na državnom nivou, sa zahtjevom da se vrate na radna mjesta. Ja sam u skladu s tim  dao saglasnost šefu Odjeljenja za javni registar da ove službenike vrati na posao", istakao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić.

Šef Odjeljenja za javni registar Cvijeta Tanasić istakla je da se od šest suspendovanih zaposlenika Vladi Distrikta pet obratilo sa zahtjevom za povratak na radno mjesto te da jedan zaposlenik nikad nije dostavio potrebnu dokumentaciju.

"Napominjem da su vlade Republike Srpske i Federacije BiH odavno vratile na posao državne službenike koji su, također, bili suspendovani i pod istragom u okviru iste akcije. Donijeli smo ovu odluku jer smo na osnovu priložene dokumentacije ustanovili da ne postoje zakonom propisani razlozi za njihovu suspenziju", rekla je Tanasićeva.

Šefica Odjeljenja Cvijeta Tanasić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, pojasnila da tužilaštvo nije dužno obavijestiti Vladu Distrikta o pokretanju i okončanju istrage.

"Tužilaštvo nas nije obavijestilo o pokretanju istrage 2008. godine kada se desila akcija jer u tom momentu Zakon o državnoj službi nešto ovakvo nije ni propisivao. To se desilo nalogom supervizora isključivo zbog ove akcije, a poslije se primjenjivalo i na sve druge slučajeve. Tužilaštvo BiH, koje je vodilo istragu u ovom predmetu, putem branjenika državnih službenika obavijestilo je njih, a zatim i druge institucije koje vode procedure po ovom pitanju, da je obustavilo istragu nakon čega su državni službenici te informacije dostavili Vladi Brčko distrikta BiH", zaključila je Tanasićeva.

Gradonačelnik Anto Domić je istakao da je u saglasnosti koju je dao šefici Odjeljenja naložio da provede internu istragu o razlozima zbog kojih spomenute osobe nisu vraćene na posao ranije jer je Tužilaštvo BiH pred kraj 2011. godine obustavilo istragu.

"Tada nije postupano po tom pitanju i ja sam tražio da se to istraži, a ispitat ćemo i finansijske implikacije suspenzije ovih državnih službenika", rekao je gradonačelnik i dodao da Brčko ima najstroži Zakon o državnoj službi koji propisuje da se državni službenici suspenduju u trenutku pokretanja istrage. On je zaključio da u vrijeme kada su uhapšeni spomenuti zaposlenici zakon to nije propisivao nego su retrogradno donesene izmjene zakona nalogom supervizora čime je unesena ova stavka kojom lica imaju pravo primati naknadu 80 % od plate dok traje suspenzija i, ukoliko ne budu osuđeni, imaju pravo na naknadu do 100 % plate.