Drugi nastavak 37. redovite sjednice Vlade Brčko Distrikta

27.09.2013. Vlada Brčko distrikta BiH je u drugom nastavku 37. redovnog zasjedanja usvojila Prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za 2014. godinu.

Image for news
2013-09-27-Drugi_nastavak_38_RSV-Sala
"U skladu sa Statutom Brčko distrikta BiH Vlada je danas utvrdila Prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za fiskalnu 2014. godinu u iznosu od 180.843,238 KM, koji je uravnotežen i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani", naglasio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.
On je dodao da je na ovaj način ispoštovan Statut Distrikta u tom prvom koraku, u smislu da ga je obaveza Skupštini na vrijeme dostaviti, ističući da će dalje uslijediti organizovanje javnih rasprava i popravaka ovog osnovnog prijedloga.
"U ovom budžetu su urađene neke prepravke prvenstveno zbog izdvajanja javne zdravstvene ustanove te je značajan dio sredstava planiran za njihovo funkcionisanje", kazao je gradonačelnik.
Gradonačelnik je još istakao da su u prijedlogu budžeta planirana sredstava za subvencioniranje poljoprivredi i privrednom sektoru s ciljem zadržavanja i zaštite radnih mjesta kao i za angažovanje pripravnika, ali i novi program podsticanja dugoročnog zapošljavanja mladih ljudi.
"Pored toga što smo osigurali dostatnost sredstava za socijalne programe u ovoj godini došla je na red i isplata značajnih sredstava po osnovu računa stare devizne štednje. S jedne strane to je dobro za stare devizne štediše, dok s druge strane postoji jedno značajnije opterećenje u knjizi budžeta što se tiče grantova. Kapitalni budžet je u ovome trenutku na nivou od šest miliona KM s raspoređenim prioritetima u oblasti zdravstva i obrazovanja. Neki važni kapitalni projekti će se prepoznati u rebalansu budžeta za 2013. godinu a bit će realizovani u sljedećoj godini, kao što je vodosnabdijevanje i priprema za druge projekte, naprimjer zaobilaznicu", ističe gradonačelnik.
 
Gradonačelnik Domić je, odgovarajući na pitanja novinara, potvrdio da su u ovome prijedlogu budžeta zadržani programi socijalnih davanja, stipendije, podrške i pomoći boračkim populacijama, penzionerima kao i sredstva za dostatnost zdravstvene zaštite.
"Ove investicije koje su sada na pomolu i u visokom su stepenu pripreme moći će napraviti jedan zamajac za novi privredni potencijal", zaključio je na kraju gradonačelnik Domić.