Drugi dan zasijedanja Pododbora za transport, energiju, okolinu i regionalni razvoj

Image for news

9.2.2011. Pododbor za transport, energiju, okolinu i regionalni razvoj drugog dana zasijedanja u brčanskom Hotelu „Jelena“ raspravljao je o snabdijevanju Brčko distrikta električnom energijom. Govoreći o ovoj temi gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić je, prije svega, zahvalio Evropskoj komisiji na zalaganju za rješavanje ovog vrlo važnog pitanja za građane distrikta. On je istakao da Brčko distrikt sada dobija električnu energiju po najpovoljnijoj cijeni na bh. tržištu. Izrađen je dokumenat o snabdijevanju Brčko distrikta BiH električnom energijom od Elektroprivrede Republike Srpske do 2015. godine koji će biti prezentovan na sljedećem sastanku Vijeća za implementaciju mira (PIC), naglasio je Pajić i objasnio da je nadležnost za snabdijevanje Brčkog električnom energijom na JP „Komunalno Brčko“, a da sve obaveze u vezi s tim reguliše Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK). Gradonačelnik je istakao da Brčko distrikt neće osnivati vlastitu agenciju za električnu energiju iako ima za to zakonsku mogućnost nego će koristiti usluge DERK-a.

Dosad je DERK okončao postupak za donošenje tarifa za kupce električne energije u Brčko distriktu i usvojio pravila za izdavanje licence za „Komunalno Brčko“. Ovo preduzeće mora razdvojiti aktivnosti unutar preduzeća po osnovu djelatnosti kojim se bavi. Predstoji izrada pravila za funkcionisanje preduzeća da bi se tarife odredile i odvojile tarife distributivne mreže od nekvalifikovanih kupaca jer treba omogućiti i kupcima koji ne spadaju u kategoriju domaćinstava da mogu birati svog snabdjevača, istakao je predstavnik DERK-a.

 

Predstavnici Evropske komisije su izrazili zadovoljstvo što je ovaj problem u Brčko distriktu riješen na najpovoljniji mogući način i na dobrobit njegovih građana u smislu povoljne cijene. Konstatovali su da legislativa u ovoj oblasti nije uređena i prilagođena propisima Evropske unije, na čemu treba još mnogo raditi u narednom periodu.