Dodjelom priznanja okončan 32. Međunarodni festival folklora u Samsunu

21.8.2013. Tokom svakodnevnih nastupa na 32. Međunarodnom festivalu folklora u Samsunu  predstavnici država učesnica festivala u proteklih pet dana održali su nastupe, kako na ulicama ovog grada, tako i na glavnoj pozornici na centralnom trgu Cumhuriyet Meydani.

Image for news

 

2013-08-22-Zavrsen_festival-u_Samsunu-5

Svoje prigodne tačke, tradicionalna kola i spletove igara izveli su i učesnici iz Brčko distrikta BiH - Kulturno umjetničko društvo „Skakava 06“.

2013-08-22-Zavrsen_festival-u_Samsunu-6

2013-08-22-Zavrsen_festival-u_Samsunu-3

Za sve igrače i učesnike priređeno je fotografisanje u najatraktivnijim dijelovima grada te obilazak gradskih historijskih znamenitosti  Samsuna.

2013-08-22-Zavrsen_festival-u_Samsunu-4

Poseban utisak ostavio je tematski park tzv. „Put nezavisnosti“, koji je posvećen uspomeni na poznatu historijsku ličnost Mustafu Kemala Ataturka. Pored kipova u originalnoj veličini, aktera tog historijskog  perioda, tu se nalazi i replika broda iz istog perioda.

2013-08-22-Zavrsen_festival-u_Samsunu-8

Također, učesnici  su posjetili i veoma atraktivan park i spomen-obilježje na obali Crnog mora posvećen Amazonkama koje su prema predanju živjele na ovim prostorima.

2013-08-22-Zavrsen_festival-u_Samsunu-1 

2013-08-22-Zavrsen_festival-u_Samsunu-9

Nakon petodnevnih nastupa, Organizacioni odbor festivala  donio je odluku da se nastupi planirani za finalno veče kao i svi drugi festivali u Turskoj otkažu i time iskaže solidarnost sa državama koje su trenutno u ratu kao i zbog stradanja u Egiptu.

2013-08-22-Zavrsen_festival-u_Samsunu-10

Po završetku svim učesnicima su dodijeljena priznanja i zahvalnice za ovogodišnje učešće na 32. Međunarodnom festivalu folklora u Samsunu, a upućen je i poziv predstavnicima iz Brčkog da i ubuduće učestvuju na  manifestacijama koje će se održavati u ovom gradu.

2013-08-22-Zavrsen_festival-u_Samsunu-7

Vidno zadovoljstvo i oduševljenje zbog cjelokupne organizacije festivala iskazali su predstavnici  Brčko distrikta BiH i  srdačno se zahvalili organizatorima i domaćinima festivala. Oni su, također,  izrazili nadu da će u narednom periodu imati priliku učestvovati i na drugim sličnim manifestacijama gdje će moći pokazati svoja umijeća i dugogodišnju tradiciju folklornog stvaralaštva svoga područja.

Istovremeno je pokazana spremnost ostalih učesnika ovog festivala da nastupaju i  budu gosti u Brčko distriktu BiH na sličnim manifestacijama.

Predstavnici Distrikta su ostvarili  kontakt i sa menadžmentom javnog univerziteta u Samsunu gdje su analizirane mogućnosti buduće saradnje.