Dodijeljene diplome učesnicima ,,Projekta mentalnog zdravlja u BiH"

6.12.2012. Šefica Centra za mentalno zdravlje u Brčkom prim. dr. Zlata Paprić dodijelila je u prostorijama Centra diplome učesnicima „Projekta mentalnog zdravlja u BiH“.

Image for news

Diplome su dodijeljene medicinskim sestrama/tehničarima iz Centra za mentalno zdravlje i Psihijatrijskog odjeljenja Bolnice u Brčkom, koji su završili edukaciju iz oblasti sestrinstva u mentalnoj zdravstvenoj zaštiti.

Projekat je imao za cilj da lokalni stručnjaci dobiju mogućnost sveobuhvatne edukacije iz mentalnih poremećaja koji su posebno bili aktuelni u poslijeratnom periodu i u direktnoj su vezi sa ratom, ali su vremenom postali značajan dio sveobuhvatne patologije vremena u kojem živimo.

2012-12-07-Dodijeljenje_diplome-1

Prim. dr. Zlata Paprić istakla je da je putem projekta medicinsko osoblje sa srednjom stručnom spremom prošlo kroz dodatnu edukaciju jer njihova uloga treba biti veća.

„Oni trebaju postati ravnopravni članovi tima zajedno sa ljekarima, a cilj projekta jeste da mi, koji smo iz drugih struka, psihijatri, neuropsihijatri, psiholozi i defektolozi, njihova zapažanja stavljamo na viši nivo, što se u brčanskom Centru praktikuje već duže vrijeme“, dodala je Paprićeva.

Miodrag Vasić, glavni medicinski tehničar Centra istakao je da su tehničari kroz projekat dobili dodatno praktično znanje koje će omogućiti lakše rješavanje svakodnevnih radnih obaveza pri kontaktu sa pacijentima.

Projekat je počeo 2010. godine i realizuje se u saradnji Ministarstva zdravlja Republike Srpske, Ministarstva zdravlja Federacije BiH i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, uz finansijsku podršku  švicarske ambasade i švicarskih kantona.