Depresija vodeća psihička bolest

9.10.2012. Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. oktobra, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Admir Čandić i šef brčanskog Centra za mentalno zdravlje Zlata Paprić održali su konferenciju za novinare.

Image for news

Dr. Čandić je istakao da je prema podacima Svjetske federacije za mentalno zdravlje zabilježen porast depresivnih poremećaja od kojih u svijetu trenutno boluje oko 350 miliona stanovnika. On je dodao da je Centar za mentalno zdravlje Brčko distrikta BiH jedini akreditovan u Bosni i Hercegovini te da je jedan od vodećih u jugoistočnoj Evropi.

Doktorica Zlata Paprić istakla je da se podaci sa svjetskog nivoa podudaraju sa rezultatima iz Brčkog gdje je također prisutan veliki broj pacijenata sa depresivnim oboljenjima.

"Veoma su česti i neurotski poremećaji sa tzv. psihosomatikom i PTSP, a zabilježen je manji broj težih oboljenja. Centar za mentalno zdravlje, osim dijagnostike i liječenja, u budućnosti će više raditi na preventivnim programima kao i na grupnim psihoterapijama", istakla je doktorica Paprić.

Ona je dodala da su prostorije za rad Centra u skladu sa svim standardima.

"U Domu zdravlja imamo jedan dio za odrasle osobe, a prvi smo Centar u BiH koji ima posebno organizovan Odsjek za djecu i adolescente i djecu sa posebnim potrebama", zaključila je dr. Paprić.