Delegacija Vlade Republike Srpske u posjeti Brčko distriktu BiH

20.9.2013.Delegacija Vlade Republike Srpske u sastavu: predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, ministar finansija Zoran Tegeltija, ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, ministar rada i braniteljsko-invalidske zaštite Petar Đokić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i ministarka za porodicu, omladinu i sport Nada Tešanović boravili su danas u službenoj posjeti Brčko distriktu BiH gdje je održan zajednički sastanak s predstavnicima Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Image for news
2013-09-20-Sastanak_Vlade_RS_i_BD-Svi
Na dnevnom  redu našle su zajedničke teme koje su od značaja za obje strane i postignut je visok stepen usaglašenosti, što je potvrdio i gradonačelnik dr. Anto Domić.
"Prvenstveno smo razmatrali i analizirali identifikovani problem u pogledu rješavanja pitanja naplate doprinosa za penziono osiguranje zaposlenih u Brčko distriktu BiH gdje se doprinosi uplaćuju u entitetske penzione fondove. S druge strane, dotakli smo se značajnog projekta izgradnje plinovoda "Južni tok", te pojednostavljivanja procedure za entitetsko državljanstvo", kazao je gradonačelnik.
On je također, najavio da je na nivou resornih ministarstava dogovoreno rješavanje ključnih problema i projekata koji su od općeg interesa kako bi zajedničkim snagama mogli riješiti sva važna pitanja.

2013-09-20-Sasatanak_Vlade_RS_i_Vlade_BD-Sala
2013-09-20-Sasatanak_Vade_RS_i_BD-Dolazak
 
Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović istakla je da Vlada Republike Srpske vodi brigu i dobrim primjerom učestvuje u stvarnom životu Brčko distrikta BiH kroz brojne zajedničke projekte. Ona je navela da Vlada RS sufinansira brojne projekte kada je u pitanju Brčko distrikt BiH te je podsjetila na omogućeni pristup snabdijevanja Distrikta električnom energijom iz RS po povoljnijim uslovima.
"Nadamo se da ćemo u budućnosti rješavati mnogo važnih životnih pitanja od zajedničkog interesa u smislu stvaranja povoljnijeg privrednog ambijenta, a svakako i efikasnijeg mehanizma naplate potraživanja po bilo kojem osnovu", ističe Cvijanovićeva.
U svom izlaganju Cvijanovićeva je konstatovala da se dobro otvaraju vrata i kada je u pitanju buduće kretanje ka EU.
"Ako se stvore pretpostavke za to sigurno da Distrikt ima svoju izraženu ulogu u tom procesu, a samim tim opet ćemo biti upućeni jedni na druge kao odgovorni akteri u cijelom tom procesu, što osigurava i dodatnu dimenziju za saradnju."
Ona je dodala da je potrebno pospješiti aktivnosti Uprave za indirektno oporezivanje, koja će, prema njenim riječima, morati pojačati svoje mehanizme.
"Evidentno je da je došlo do pada indirektnih prihoda, ali smatram da tu ima prostora za reformu u budućem periodu".
Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s problemima neplaćenih doprinosa penzijsko-invalidskog osiguranja zaposlenih u Brčko distriktu BiH Cvijanovićeva je objasnila da je dogovoreno da se oformi radna grupa koja će definisati način i model kada su u pitanju potraživanja po tom osnovu jer je u interesu i Distrikta i RS da se iznađe dugoročni zajednički instrument uspostave mehanizma koji će imati stalni karakter.
"Najpogodniji vid prelaznog rješenja je u smislu da damo saglasnost instituciji Distrikta da bi mogla u ime RS da vrši kontrolu i osigura naplatu", zaključila je Cvijanovićeva, ističući da bi na taj način bilo dugoročno osigurano rješenje ovog problema.