Delegacija Vijeća ministara BiH u posjeti Brčko distriktu BiH

5.9.2013. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, njegov zamjenik, ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, ministar vanjske politike i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, boravili su danas u službenoj posjeti Brčko distriktu BiH gdje su se sastali sa čelnicima Vlade i Skupštine Distrikta.

Image for news

2013-09-05-BiH_Ministri_u_posjeti_kod_Gradonacelnika-2

2013-09-05-BiH_Ministri_u_posjeti_kod_Gradonacelnika-3

Dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, istakao je da je ovaj sastanak bio vrlo plodonosan, a dominirale su uobičajene životne teme, naprimjer analiza situacije u smislu organizovanja graničnog prometa i carinjenja roba na prostoru Brčko distrikta BiH.

2013-09-05-BiH_Ministri_u_posjeti_kod_Gradonacelnika-7

"S obzirom da Brčko ima i cestovni i riječni granični prijelaz, istaknuli smo izvjesne poteškoće s kojima se susrećemo i dogovorili metodologiju kako ćemo ih u budućnosti rješavati", kazao je gradonačelnik Domić.

On je dodao da je razgovarano i o zaštiti unutrašnjeg tržišta u smislu proizvodnje i prerade domaćih proizvoda kao i zaštite ovdašnjih prerađivača u oblasti sirovine.

"Tu smo dobili adekvatne i važne informacije koje ćemo dalje analizirati i vidjeti koje su to mjere koje u Brčkom mogu pripomoći da i naši proizvođači u toj oblasti mogu efikasno raditi", istakao je gradonačelnik Domić, naglašavajući da je iskazana podrška od strane visoke delegacije Vijeća ministara BiH u smislu pomoći u pripremi i organizovanju ključnih kapitalnih projekata od izuzetne važnosti za Distrikt.

"Zajednička nit današnjeg razgovora je da smo svi na istom zadatku i svi želimo rješavati krucijalne životne probleme", zaključio je gradonačelnik Domić.

2013-09-05-BiH_Ministri_u_posjeti_kod_Gradonacelnika-4

2013-09-05-BiH_Ministri_u_posjeti_kod_Gradonacelnika-5

Na sastanku je bilo riječi o tome da će u narednom periodu biti otvoreno bolno pitanje u vezi s raspodjelom prihoda od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini.

2013-09-05-BiH_Ministri_u_posjeti_kod_Gradonacelnika-6

„Distrikt ima poseban status i nikad nije sa nekim strastima otvarano to pitanje, ali i to će doći na dnevni red prije svega Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH“, rekao je Bevanda.

Odgovarajući na novinarska pitanja Bevanda je pojasnio da će se to pitanje otvoriti i dodao da način na koji će se to rješavati je stvar Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.
„Hoću da najavim da će to biti predmet raspravljanja kako poslije ne bi dolazilo do medijskih spekulacija", istakao je Bevanda.

2013-09-05-BiH_Ministri_u_posjeti_kod_Gradonacelnika-8

Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici delegacija Vijeća ministara BiH je sa čelnicima Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH posjetila kompaniju Bimal u Brčkom gdje su obišli pogone ove rafinerije šećera i ulja.

2013-09-05-BiH_Ministri_u_posjeti_kod_Gradonacelnika-9