Delegacija RS o značajnom projektu saradnje s Brčko distriktom BiH

5.2.2013. Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević sastao se danas s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem, zamjenikom gradonačelnika Esedom Kadrićem i predsjednikom Skupštine Đorđom Kojićem te je razgovarano o inicijativi  izgradnje kraka južnog toka plinovoda.

Image for news

Ministar Kovačević je naglasio da bi plinovod trebao da pređe teritoriju Brčkog i zadovolji interese stanovništva Distrikta ovim energentom. Ovaj vrlo stabilan i jeftin energent omogućava kvalitetan privredni ambijent u Brčkom te ujedno pruža i sigurnost snabdijevanja plinom kako Bosni i Hercegovini tako i Republici Srpskoj.

Dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, iskazao je pozitivnu opredijeljenost za ovaj projekat te istakao da je u strategiji razvoja Distrikta plinifikacija od ključnog infrastrukturnog značaja. On je, također, podsjetio da je u prostorno-planskoj dokumentaciji određen koridor za magistralni plinovod uz rub zaobilaznice, odnosno potencijalnog autoputa Bijeljina – Banja Luka.

2013-03-06-Delegacija_RS_u_posjeti-2

Ovaj projekat će podignuti standard življenja stanovnika Brčko distrikta BiH, poboljšati zapošljavanje, ali isto tako kao čisti ekološki energent omogućit će nove investicije u prehrambenoj industriji. Veoma brzo se očekuje očitovanje na ovu inicijativu, a određena je i kontakt osoba koja će nastaviti intenzivan rad na ovom projektu.