Delegacija Međunarodnog Crvenog krsta posjetila gradonačelnika Gavrića


21.9.2011. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr Miroslav Gavrić sa svojim saradnicima primio je u Vijećnici delegaciju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz Ženeve, te predstavnike brčanskog Crvenog krsta, gdje su razgovarali o mogućnostima prijavljivanja projekata fondovima Evropske unije i iznalaženju sredstava za renoviranje zgrade na Trgu mladih u kojoj bi se odvijao nastavni proces iz međunarodnog humanitarnog prava.

Image for news
Gradonačelnik Miroslav Gavrić je izrazio zadovoljstvo pokazanim interesom šefice Odjeljenja za obrazovanje i promociju humanitarnog prava Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz Geneve i njenih saradnika za saradnju Vlade Brčko distrikta sa međunarodnim organizacijama. Također, on se zahvalio i što su prepoznali Brčko distrikt kao zajednicu koja može biti partner u implementiranju značajnih regionalnih projekata. Ovo su prvi koraci ka uspostavljanju međusobne saradnje, koja se, prije svega, odnosi na aktivnosti pravljenja projekta i prijavljivanje za sredstva Evropske unije i na ovom sastanku su precizirane obaveze Vlade Brčko distrikta u smislu realizacije ovog projekta, zaključio je dr Gavrić.
Mujo Hadžić iz Odsjeka za evropske integracije u Vladi Brčko distrikta je naglasio da će vrlo brzo na bazi obavljenih razgovora biti sačinjena jedna detaljna informacija o ovom projektu, koja će biti proslijeđena Vladi distrikta na razmatranje i podvukao da će sredstva za ovaj projekat biti obezbijeđena iz evropskih fondova pomoći.

2011-09-21-Posjeta_crvenog_krsta

Alekasandra Bovan, šefica Odjeljenja za obrazovanje i promociju humanitarnog prava Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Ženeva je istakla da je sastanak bio vrlo koristan i izrazila zadovoljstvo iskazanom spremnošću brčanske Vlade da pomogne ideju obrazovanja o humanitarnom pravu i humanim vrijednostima.