Delegacija Koprivničko-križevačke županije u posjeti Distriktu

19.11.2012. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Miroslav Gavrić sa saradnicima i delegacija    Koprivničko-križevačke županije na čelu sa županom Darkom Korenom i gradonačelnikom grada Križevaca Brankom Hrgom sastali su se danas u Brčkom gdje su razgovarali o dosadašnjoj saradnji i učešću gostiju iz Hrvatske na Međunarodnom sajmu privrede "Brčko 2012".

Image for news

Predstavnici Koprivničko-križevačke županije učestvovat će danas i na Okruglom stolu na temu "EU fondovi i prekogranična saradnja" gdje će prisutnima prenijeti svoja iskustva o korištenju EU fondova u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

"Brčko distrikt BiH i Koprivničko-križevačka županija ranije su zajedno učestvovali na projektu Instituta regija Evrope "Sretna djetelina sa četiri lista" koji je finansirala Evropska komisija, a naša saradnja i prijateljski odnosi traju već sedam godina. Nadam se da će iskustva koja će nam danas prenijeti vezano za pretpristupne fondove biti od velikog značaja jer između nas ne postoje ni jezičke ni kulturološke barijere", istakao je gradonačelnik Miroslav Gavrić.

Gradonačelnik Križevaca Branko Hrg naglasio je da je od posljednje tranše u iznosu od 22 miliona eura Hrvatskoj iz pretpristupnih fondova Križevcima pripalo 10%, odnosno više od 2 miliona eura.

Župan Darko Koren je, također, iskazao spremnost ove županije za pomoć Brčko distriktu BiH i Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija.

"Proces pridruživanja Evropskoj uniji zasniva se na međusobnoj saradnji i prenošenju dobrih iskustava. Kao što je nama pomogla Mađarska, tako mi sada svoja iskustva prenosimo u Brčko", zaključio je Koren.