Delegacija Brčko distrikta BiH učestvovala na radionici u Samsunu

22.10.2012. U organizaciji gradonačelnika grada Samsuna u Turskoj 16. i 17. oktobra održana je radionica pod nazivom "Razvoj međusobne saradnje i metode praktične primjene" na kojoj su učestvovali bratski gradovi Samsuna te gradovi sa kojima ova provincija ima partnerske odnose iz Rusije, Ukrajine, Bugarske, Francuske i Bosne i Hercegovine.

Image for news

Delegacija Brčko distrikta BiH, koju su činili glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Adnan Azapagić, šefica Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne odnose Svjetlana Čivčić te predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH Ševal Suljkanović, u okviru uvodnog izlaganja predstavila je grad Brčko, a prisutnima je prezentovan i kratki film sa historijatom razvoja Distrikta kao i njegovim privrednim, kulturnim i sportskim potencijalima.

Domaćini su upriličili vizuelnu 3D prezentaciju Samsuna, a predstavili su se i gosti iz Odese iz Ukrajine, Varne iz Bugarske te Bordoa iz Francuske.

2012-10-22-Delegacija_Brcko_distrikta_u_Samsunu-2

Radionicu je otvorio gradonačelnik Samsuna Yusuf Ziya Yilmaz koji je istakao da je povezivanje između zemalja i gradova osnova razvoja ne samo u kulturološkom nego i u ekonomskom smislu i pozvao goste na saradnju na svim poljima, posebno gradove koji su manje razvijeni od Samsuna, a imaju kapacitete za prosperitet.

Radionici su prisustvovali i mnogobrojni privrednici iz Samsuna koji su predstavili poslovna dostignuća svojih kompanija. Istaknuto je da se "Međunarodna Luka Samsun" od 1969. godine, kada je počela sa  radom od skromne nacionalne firme razvila u međunarodnu državnu kompaniju koja broji 185 zaposlenih.

Nakon dvodnevne radionice zaključeno je da je neophodno spriječiti birokratske prepreke za implementaciju projekata koji bi bili od značaja za razvoj gradova.

2012-10-22-Delegacija_Brcko_distrikta_u_Samsunu-3

Predstavnici Distrikta pozvali su gradonačelnika Samsuna te predstavnike kompanija na Međunarodni sajam privrede "Brčko 2012" koji će biti održan od 16. do 20. novembra. Oni su također istakli da je neophodno ostvariti saradnju između udruženja poslodavaca dva grada koji su osnov za ekonomski razvoj svake regije. Također, iskazana je mogućnost za razmjenu studenata u smislu školovanja mladih ljudi iz Brčkog ili drugih dijelova Bosne i Hercegovine u Samsunu, čime bi se ostvarila saradnja iz oblasti obrazovanja.

Gradonačelnik Samsuna Yusuf Ziya Yilmaz upriličio je prijem u svom kabinetu gdje je još jednom izrazio zadovoljstvo profesionalnom saradnjom sa predstavnicima Distrikta i istakao da će, ukoliko mu obaveze budu dozvoljavale, posjetiti Brčko u novembru za vrijeme održavanja sajma gdje će sa predstavnicima vlasti razgovarati o narednim koracima u saradnji i konkretnim projektima.