Delegacija Brčko distrikta BiH na prijemu 32. Međunarodnog festivala folklora u Samsunu

13.8.2013. U organizaciji gradonačelnika grada Samsuna u Turskoj, od 12. do 23. augusta bit će održan 32. Međunarodni festival folklora na kojem će pored brojnih gradova, učestvovati i bratski gradovi Samsuna, gdje je svoje učešće, pored ostalih, uzela i folklorna grupa iz Brčko distrikta BiH, „Skakava  06“ iz Gornje Skakave.

Image for news

2013-08-13-Delegacija_Brckog_u_Turskoj-3

U sklopu prvoga dana posjete Samsunu delegacija Brčko distrikta BiH, u kojoj su šef Službe za turizam Vlade Distrikta Aleksandar Đurić, portparolka Vlade Jelena Nikić te predstavnici Kulturno-umjetničkog društva „Skakava 06“  na čelu sa predsjednicom Marom Jokić i ostalim članovima ove folklorne grupe, posjetili su guvernera okruga Samsun Huseyina Aksoya.

2013-08-13-Delegacija_Brckog_u_Turskoj-6

Guverner Aksoya je nakon uvodnih rečenica dobrodošlice poželio i srdačan prijem svim učesnicima festivala tokom boravka u ovom gradu za vrijeme trajanja festivala, a za sve one koji su prvi put u Samsunu dao i osnovne podatke koji se odnose na ovaj prelijepi turski grad. Nakon zvaničnog obraćanja guvernera, svi predstavnici zemalja koje gostuju uručili su mu prigodne poklone.

Zahvaljujući se na pozivu za učešće na ovom velikom festivalu, šef Službe za turizam Vlade Brčko distrikta BiH Aleksandar Đurić je predstavio brčanske učesnike sa željom da folklorne izvedbe iz Brčkog doprinesu kvalitetu međunarodnog predstavljanja kulture u ovome gradu, a  sve učesnike kao i predstavnike Samsuna pozvao da posjete Brčko distrikt  BiH.

2013-08-13-Delegacija_Brckog_u_Turskoj-5

Svečana ceremonija otvaranja 32. Međunarodnog festivala u Samsunu započinje 13. augusta u popodnevnim satima i to povorkom kroz grad, a nastavlja se koncertom. U narednih šest dana bit će održani svakodnevni nastupi na ulicama i na pozornici, dok će finalno večer odrediti pobjednika  festivala. Nastupi na pozornici ne smiju trajati duže od 12 minuta, a tokom finalne večeri  svega 8 minuta.

2013-08-13-Delegacija_Brckog_u_Turskoj-2

Ove godine države učesnice festivala su: Kazahstan, Kirgistan, Rusija (Karačaj - Balkar, Čečenija, Čuvašija, Baškirija i Sjeverna Osetija) Makedonija, Azerbejdžan, Indonezija, Turska, Republika Sjeverni Kipar, Bugarska, Ukrajina, Gruzija, Grčka i Bosna i Hercegovina.

2013-08-13-Delegacija_Brckog_u_Turskoj-4