Brčko posjetila visoka delegacija Svjetske banke

4. 4. 2023. Direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan Sjaoćing Ju i direktor Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon boravili su u jednodnevnoj posjeti Brčko distriktu BiH i tim povodom održali sastanak sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Zijadom Nišićem.

Image for news

Posjeta predstavnika Svjetske banke rezultat je nastojanja direktorice Sjaoćing Ju da razgovara sa predstavnicima Brčko distrikta BiH o realizaciji pet podprojekata koji bi se u Brčko distriktu BiH trebali da finansiraju sa 49,9 miliona KM kreditnih sredstava te banke.

Gradonačelnik Nišić je podsjetio goste o kojim projektima je riječ i u kojoj je fazi priprema dokumentacije potrebne za njihovu implementaciju.

„Riječ je o sanaciji deponije, izgradnji Centra za upravljanje čvrstim otpadom, regulaciji vodotoka rijeke Blizne i gornjeg toka rijeke Brke, te izgradnji biciklističke staze desnom obalom rijeke Save. Skup ovih pet potprojekata je kompaktan i zahvata više sfera života, a ono čemu se nadam, i što bih želio, je da njihova implementacija bude u našem mandatu. Mi ćemo upotrijebiti sve stručne resurse da to i realizujemo“, istako je gradonačelnik Nišić.

Direktorica Sjaoćing Ju je pohvalila Vladu za podršku i trud učinjen za uspostavljanje Jedinice za implementaciju projekata u Brčko distriktu BiH.

„Ovi potprojekti čiji je cilj opšte dobro, uklapaju se u viziju projekata koje Svjetska banka želi podržati“, poručila je direktorica Ju.

     Njen kolega, koji se nalazi na čelu Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Kristofer Šeldon rekao je da predstoje pregovori o kreditnom aranžmanu, koji se očekuju u toku narednog mjeseca“.

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta Željko Antić je upoznao delegaciju Svjetske banke u kojoj je fazi izrada dokumentacije ovih potprojekata i pribavljanje građevinskih dozvola.

„Želio bih da barem četiri, od pet kandidovanih projekata, bude implementirano do kraja tekućeg mandata“, istakao je Antić

       Nakon razgovora u gradskoj Vijećnicidelegacija Svjetske banke sa predstavnicima

zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta BiH, obišla je lokalitet gdje se planira da realizuje projekat „Sanacija i zatvaranje deponije u Brčko distriktu BiH”, kao i izletišta Ficibajerkao dio projekta “Izgradnja pješačke i biciklističke staze desnom obalom rijeke Save“.

Sastanku su još prisustvovali šef Odjeljenja za komunalne poslove u brčanskoj Vladi Majazudin Vehabović, kao predstavnici Jedinice za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova.