Gradonačelnik Nišić prisustvovao obilježavanju Dana Općine Čelić

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić prisustvovao je obilježavanju 32. godišnjice osnivanja Općine Čelić.

Image for news

Ovom prilikom održana je svečana sjednica na kojoj su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti.

U svom obraćanju gradonačelnik Nišić čestitao je godišnjicu Općine Čelić istakavši da općine Brčko i Čelić imaju dugu tradiciju prijateljstva i saradnje.

„Naše veze su brojne i neraskidive, ne samo zbog geografske blizine, već i zbog sličnog mentaliteta naših građana, koji iznad svega vole svoj zavičaj i domovinu. Naše općine imaju plodnu saradnju u privredi, poljoprivredi, transportu, obrazovanju i svim drugim segmentima. Od vas možemo dosta naučiti. Jagoda je brend vaše općine, a Brčko distrikt BiH je veliko tržište za ovu kraljicu voća. Za nas je Čelić i asocijacija za neimare koji su gradili naš grad. Posebnu zahvalnost upućujem firmama EKO PROMPAPILON i ZEJĆIROVIĆ koji su izgradili stotine kilometara puta i desetina zgrada i naš grad učinili ljepšim“, istakao je gradonačelnik Nišić dodavši da se radi i na rekonstrukciji dionice puta prema Čeliću s ciljem unapređenja putne komunikacije.

Gradonačelnik Nišić je podsjetio i da iduće godine počinje rekonstrukcija mosta na Savi za potrebe teretnog saobraćaja što će ovoj općini olakšati i transport u zemlje Evropske unije.

Podsjećajući na uspješan projekat „Via Majevica“ s općinama Lopare, Ugljevik, Sapna i Teočak, predložio je i mogućnost pridruživanja projektu „Via Majevica – Posavina“.

„Ta inicijativa je u skladu sa starom poslovicom: Ako želite do cilja doći brzo – idite sami, ako želite stići daleko – idite zajedno“, zaključio je Nišić.

Nakon sjednice svečano je otvorena zgrada socijalnog stanovanja izgrađena u okviru državnog projekta CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja“. Realizacijom ovog projekta osigurane su stambene jedinice za 18 porodica koje su do sada koristile kolektivni ili alternativni vid smještaja.

Uručenju ključeva korisnicima prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, savjetnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Amina Kavazović, načelnik Općine Čelić Admir Hrustanović i predstavnici donatora.