ČESTITKA GRADONAČELNIKA I ZAMJENIKA GRADONAČELNIKA POVODOM DANA DISTRIKTA

7.3.2019. Poštovane sugrađanke i sugrađani,

Mi, stanovnici Brčko distrikta BiH, svakog 8. marta obilježavamo godišnjicu formiranja ove specifične jedinice lokalne samouprave koja je kao kondominij na današnji dan prije 19 godina proglašena Konačnom arbitražnom odlukom.

Image for news

Od tog 8. marta 2000. godine do danas postali smo prepoznatljiva sredina po mnogo čemu, i to ne samo u BiH već i u regiji.

         U proteklom periodu pokazali smo naš multietnički, multikonfesionalni i multikulturalni kapacitet u punom značenju tih riječi. Također, imamo institucije koje su nezavisne i samostalne i koje kroz izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast pokazuju punu odgovornost prema građanima koja se ogleda kroz realizovane projekte na dobrobit svih stanovnika Brčko distrikta BiH.

         U proteklih 19 godina u rješavanju brojnih infrastrukturnih i komunalnih problema imali smo značajnu pomoć međunarodne zajednice, institucija Bosne i Hercegovine, ali i Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

         Nekoliko naših privrednih kapaciteta sa svojim proizvodima odavno se nalazi na mapi uglednih i traženih robnih marki. Uskoro očekujemo puštanje zaobilaznice oko Brčkog, najvažnijeg infrastrukturnog objekta u posljednjih bezmalo 50 godina.

     Planiranom izgradnjom modernih saobraćajnica od regionalnog značaja te revitalizacijom brčanske Luke naš geografski položaj u narednim godinama još više će dobiti na značaju. Vjerujemo da ćemo postati još poželjnije mjesto za život.

       Širom BiH, ali i regije Brčko je prepoznatljivo po brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama.

         Za to su svakako najzaslužniji stanovnici Brčko distrikta BiH. Danas bez ikakvog ustezanja možemo reći da smo sredina koja istinski dijeli sve vrijednosti savremenog svijeta i u kojoj ima mjesta za sve ljude bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

       To istovremeno pred sve nas postavlja zadatak da stvarajući još bolje uslove za život, na ovim prostorima, hvatajući se ukoštac s regionalnim problemom odlaska stanovništva u inostranstvo, zadržimo ljude, prije svih mlade. Od prošlog 8. marta bilježimo pozitivne trendove u povećanju broja zaposlenih što govori da pojedine mjere koje vlast u Brčkom preduzima daju pozitivne rezultate. To nas sve obavezuje da u saradnji s privrednicima iznalazimo najbolje modele nastavka pozitivnog trenda u privrednom rastu i razvoju.

     U vjeri da ćemo 20. rođendan Brčko distrikta BiH dočekati s još boljim rezultatima, poštovane sugrađanke i sugrađani, upućujemo vam najiskrenije čestitke povodom Dana Brčko distrikta BiH. Istovremeno svim našim damama čestitamo 8. mart – Međunarodni dan žena.

                                                                     

 

Zamjenik gradonačelnika                                                                       Gradonačelnik    

     dr. Anto Domić                                                                               Mr. sc. Siniša Milić