ČESTITKA GRADONAČELNIKA I ZAMJENIKA GRADONAČELNIKA POVODOM SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA

3.5.2022. Danas kada slavimo 3. maj – Svjetski dan slobode medija još jednom trebamo ukazati na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika pritiska i uticaja na medije i medijske radnike.

Image for news

Sloboda medija temelj je demokratskih društava, koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama i mogu donositi odluke zasnovane na istinitim i tačnim informacijama. Sloboda medija znači sigurnost za sve.
Sloboda medija temeljna je vrijednost Evropske unije i ona se zajedno sa slobodom govora treba uvijek i na svakom mjestu širiti i štititi. To je svima u interesu.
Vrijeme pandemije i stanja nesreće pokazalo je koliko je važna uloga novinara, posebno u kriznim situacijama. Zato je neophodno da bude zaštićen njihov integritet dok ispunjavaju svoju javnu misiju u rizičnim uslovima.
Kao gradonačelnik Brčko distrikta BiH apelujem na slobodu medija, bez pritisaka i cenzure, ali isto tako i na odgovornost za javno objavljene tekstove.  
Osim istinitog, profesionalno, pravovremeno i objektivno informisanje javnosti daju značajan doprinos u radu Vlade Brčko distrikta BiH. Hvala medijima koji su upravo na ovakav način izvještavali i time potpomogli naš rad, a saradnju ćemo, siguran sam, nastaviti i u budućnosti.
Svim novinarima, urednicima i ostalim medijskim radnicima te udruženjima novinara čestitam 3. maj – Svjetski dan slobode medija.
 
S poštovanjem!
 

    ZAMJENIK GRADONAČELNIKA                                      GRADONAČELNIK  
              dr. Anto Domić                                                                    Esed Kadrić