Čestitka gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika i glavnog koordinatora Vlade povodom 24. godišnjice Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Međunarodnog dana žena

Poštovane sugrađanke i sugrađani

skoro četvrt vijeka je prošlo od kada je 8. marta 2000. godine proglašen Brčko distrikt Bosne i Hercegovine. Ovu 24. godišnjicu postojanja dočekujemo ispunjeni zadovoljstvom, ponosom i optimizmom, svjesni kako Brčko distrikt BiH iz godine u godinu predstavlja zajednicu vođenu istinskim, životnim, evropskim vrijednostima, zajednicu koja služi kao primjer multietničnosti i multikulturalnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regiji.

Image for news

     Uprkos brojnim izazovima ovaj posebni datum u našim životima dočekujemo s rekordnim budžetom od bezmalo 400 miliona KM od čega je jedna četvrtina opredjeljenja za razvoj infrastrukture. Njegovom realizacijom svakodnevni život svih Brčanki i Brčaka bit će mnogo kvalitetniji, što će našu lokalnu zajednicu učiniti još poželjnijim mjestom, kako za investitore, tako i za buduće mjesto življenja.

     U protekle 24 godine u rješavanju brojnih infrastrukturnih i komunalnih problema imali smo značajnu pomoć međunarodne zajednice, institucija države Bosne i Hercegovine, ali i oba bh. entiteta. Takav trend očekujemo i u budućnosti.

       Vjerujemo da ćemo na tragu dosadašnjeg koncepta življenja i razvoja Brčko distrikta BiH, koji se zasniva na dogovoru, kompromisu, međusobnom uvažavanju i poštovanju, u godini pred nama nastaviti da napredujemo u svim oblastima.

       Od ove godišnjice brčanska Luka bit će mnogo opremljenija za pružanje usluga pretovara privrednim subjektima širom regiona. Očekujemo također da ćemo odrediti i trasu budućeg autoputa, čijom izgradnjom će Brčko distrikt BiH biti još kvalitetnije pozicionirano za investicije. Kako bismo to omogućili intenzivno smo radili, a i dalje radimo na aktivnostima i mjerama za unapređenje institucionalnog okvira i usvajanju važnih zakona za osiguranje daljnjeg privrednog napretka i poboljšanja poslovne klime na području Distrikta.     

     Trend povećanog odlaska stanovništva, prvenstveno mladih ljudi u zapadne zemlje koji je zahvatio cijeli region nije zaobišao ni Brčko distrikt BiH. Očekujemo da će neke mjere koje smo donijeli, kao i još neke koje planiramo da donesemo u skorijoj budućnosti, usporiti taj trend.

     U nadi kako ćemo narednu, jubilarnu 25. godišnjicu Distrikta dočekati puno zadovoljniji, svim našim sugrađankama i sugrađanima čestitamo Dan Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, uz posebne čestitke našim damama povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena.

 

 

 

Zamjenik gradonačelnika                                                       Gradonačelnik

     dr. Anto Domić                                                                        prim. dr. Zijad Nišić

   

 

 

 

Glavni koordinator Vlade

         Željko Antić