Sadržaj nije dostupan na odabranom jeziku. Prikazuje se sadržaj na Bosanskom jeziku.

Čestitka gradonačelnika povodom Svjetskog dana Roma

8.4.2011. Povodom Međunarodnog dana Roma gradonačelnik Brčko distrikta dr. Dragan Pajić upućuje iskrene čestitke pripadnicima ovog naroda na području Brčko distrikta BiH.


I u šestoj godini evropske strateške akcije "Dekada uključenja Roma", čiji su ciljevi da se otkloni diskriminacija Roma i da se oni uključe u društvene tokove, najveći problemi ovog naroda su diskriminacija i problem predrasuda.


Vlada Brčko distrikta BiH je već provela nekoliko projekata vezanih za stambeno zbrinjavanje Roma i činit će još više na ostvarivanju njihovih manjinskih prava i poboljšanju njihovog ukupnog socijalnog statusa uključujući obrazovanje, zdravstvenu njegu i uslove stanovanja, ali i očuvanje bogate tradicije i kulture Roma.


Romi danas slave svoj međunarodni dan, što je prilika da se obrati pažnja na ovaj narod bez države koji je često žrtva diskriminacija i koji je s 10 miliona pripadnika najveća evropska manjina, koja ima svoj jezik i svoju historiju od najmanje hiljadu godina.


Na ovaj dan, koji se već 40 godina obilježava kao Svjetski dan Roma, želimo skrenuti posebnu pažnju na potrebu unaprjeđivanja njihovog položaja u društvenoj zajenici.