„Budi na pravoj strani, biraj život bez oružja“

06.9.2013. Povodom početka kampanje „Budi na pravoj strani, biraj život bez oružja“ danas je u zgradi Policije distrikta BiH održana konferencija za novinare. Kampanja „Biraj život bez oružja” je preventivnog karaktera i njom se apeluje na građane da predaju minsko-eksplozivna sredstva i zaostalo oružje iz minulog rata.
Na konferenciji novinarima su se obratili zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Lujić i Goran Vukmir, šef Regionalnog ureda UNDP-a u BiH.

Image for news

Zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić izrazio je zadovoljstvo što je i Vlada „dio podrške ovoj kampanji oko predaje nelegalnog naoružanja koje je u posjedu građana“.

„Zahvaljujem se svima koji učestvuju u finansiranju ovog plemenitog projekta. Naša policija ima punu podršku Vlade po ovom i svim drugim pitanjima. Mi smo pokazali veliko razumijevanje kada smo usvajali Zakon o oružju i municiji koji je u Brčkom veoma kvalitetan. Spremni smo, ukoliko policija procijeni da treba, u zakonodavstvu nešto kvalitativno popraviti, kao i potpomoći finansiranje ove kampanje putem medija“, istakao je zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

„Policija izražava veliku zahvalnost za finansijsku podršku UNDP-a, OSCE-a, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta EUFOR-u i Britanskoj ambasadi u BiH koji finansiraju ovaj projekat. S ovom press konferencijom započinjemo novu kampanju u smislu prikupljanja nelegalnog naoružanja koje je u posjedu građana“, rekao je šef Policije u Brčkom Goran Lujić.

On je još dodao da postoji potreba za ovakvu kampanju. Lujić je podsjetio da je u proteklih pet godina na području Brčko distrikta BiH oduzeto blizu 500 komada „cijevi“ i preko 3.000 komada municije po raznoraznim osnovama, te da su u istom periodu građani dobrovoljno predali 284 komada raznog oružja i preko 11.000 komada municije, 247 raznih minsko-eksplozivnih sredstava i nešto manje od 5 kilograma eksploziva.

„Pozivamo građane da pozivom na besplatan broj 122 prijave posjedovanje eksplozivnih sredstava i drugog naoružanja koje mogu predati radnicima policije bez ikakvih krivičnih sankcionisanja“, istakao je šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Lujić.

2013-09-06-Pocetak_kampanje-Policija-3

„Zadovoljni smo što smo sa našim partnerima uspjeli organizovati i pokrenuti ovu kampanju koja je veoma bitna jer pruža priliku svim građanima da se oslobode zaostalog naoružanja iz prethodnog perioda, rekao je Goran Vukmir, šef Regionalnog ureda UNDP-a u BiH.

On je još dodao da ova kampanja na prostoru cijele Bosne i Hercegovine košta milion konvertibilnih maraka.
Na kraju je apelovao na sve građane Brčko distrikta BiH da se odazovu na ovu kampanju.