Brčko partner u projektu SPIS

19.1.2012. Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić sa saradnicima razgovarao je danas sa šeficom Programa socijalne politike UNICEF-a BiH Selmom Turkić o provođenju programa Jačanje socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH (SPIS). Osnovni cilj programa je unapređenje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece na svim nivoima vlasti, radeći na jačanju okvira javnih politika i izgradnji kapaciteta, vodeći računa naročito u primjeni pristupa zasnovanih na ljudskim pravima i potrebama.

Image for news
- Čast nam je što smo jedan od partnera u drugom krugu projekta SPIS. Konstatovali smo da u Distriktu imamo probleme iz oblasti produženog boravka djece u školama i dnevnog boravka djece sa posebnim potrebama u Centru za mentalno zdravlje. U narednih sedam dana imenovat ćemo upravni odbor u ime Brčko Distrikta BiH koji će učestvovati u implementaciji ovog projekta i predložiti plan aktivnosti za Brčko Distrikt BiH, istakao je gradonačelnik Gavrić.

Šefica Programa socijalne politike UNICEF-a BiH Selma Turkić rekla je da su za rješavanje problema ključni sektori socijalne dječije zaštite, obrazovanja i zdravstva.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko Distrikta BiH i član Upravnog odbora projekta SPIS na državnom nivou Admir Čandić ocijenio je današnji sastanak veoma uspješnim i zahvalio se predstavnicima UNICEF-a što su prepoznali dosadašnje aktivnosti Pododjeljenja za socijalnu zaštitu u Vladi Brčko Distrikta BiH kao pozitivne.