Brčanske učenice zadovoljne kampom u Sloveniji

18.10.2013. Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić upriličio je u petak u Gradskoj vijećnici prijem za učenice brčanskih škola koji su ove godine sudjelovale u Kampu mladih u Sloveniji, kao i za organizatore putovanja, predstavnike Rotary klubova iz Brčkog i Slovenije.

Image for news

2013-10-21-Rotari_club-Pokloni

"Informisali su me o učešću naših učenica u kampu u Sloveniji ovog ljeta gdje su imale priliku da se druže s vršnjacima iz Slovenije i Srbije i da zajednički rade na određenim projektima", istakao je zamjenik gradonačelnika Kadrić, dodavši da su učenice ovom prilikom iznijele svoje impresije i iskustva koja su stekle u ovom obrazovno-zabavnom kampu.

2013-10-21-Rotari_club-Press

On je zahvalio organizatorima te je iskazao nadu da se slično putovanje organizuje i sljedeće godine kako bi i drugi učenici mogli doživjeti tako lijepa iskustva.

Janez Lipec, predsjednik Rotary kluba „KUM“ iz Slovenije, koji je bio domaćin kampa istakao je da je saradnja sa Rotary klubovima iz Brčkog i Zrenjanina, koji su učestvovali u ovom projektu, odlična.

"Učenici su u kampu bili pod cjelodnevnim nadzorom gdje su aktivno radili i učili", dodao je Lipec, ističući da su učešća u projektu uzele četiri učenice iz Brčkog dok je oko 1.600 djece koja tokom ljetnog raspusta borave u ovom kampu.

Učenice iz Brčkog Matea Kozarić i Vladana Vujadinović, koje su učestvovale na ljetnom kampu, istakle su da su u Sloveniji stekle nove prijatelje, obišle brojna turistička mjesta i proizvodne tvornice, učestvovale na sportskim takmičenjima kao i da je ovo putovanje za njih bilo veoma lijepo iskustvo.

Predsjednik Rotary kluba Brčko Mehmed Fazlić kazao je da je sama organizacija  humanitarnog karaktera i da se prvenstveno biraju djeca lošijeg materijalnog stanja, a koja su dobri učenici, kao i djeca koja možda po prvi put imaju priliku da putuju van granica BiH.