Brčaci domaćini Manifestacije „Dani evropskog naslijeđa“ - Smotra folklora srpske dijaspore

19.5.2010. godine. Sve je spremno za održavanje 15. smotre folklora srpske dijaspore Evrope koja će se održati u Brčkom 22. i 23. maja na kojoj će u zvaničnoj konkurenciji nastupiti 29 kulturno-umjetničkih društava iz više evropskih zemalja», izjavio je na konferenciji za novinare Mićo Ćetković, predsjednik Savjeta smotre.

Image for news

Po njegovim riječima ovo će biti  najmasovnija Smotra folklora srpske dijaspore Evrope na kojoj će u takmičarskom dijelu nastupiti oko 1.500 folklorista, a  organizator  očekuje oko pet hiljada ljudi  koji će iz Evrope doći u Brčko.

«Sama činjenica da su svi smještajni kapaciteti popunjeni, ne samo u Brčkom nego i u okolnim gradovima govori o masovnosti ove manifestacije. S obzirom da sva društva dolaze o svom trošku očekuje se i značajna finansijska dobit koju će imati ovaj grad», kaže Ćetković.

Domaćin 15. evropske smotre srpskog folklora je Udruženje za njegovanje srpskog kulturno–istorijskog nasljeđa «Baštinar» iz Brčkog, a pokrovitelji su Vlada Brčko distrikta, Vlada Republike Srpske i Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije.

«Evropska smotra srpskog folklora dijaspore se svake godine održava u drugoj zemlji i mi imamo sreće da smo ove godine dobili povjerenje da  budemo domaćini ovako jedne značajne manifestacije», istakao je  ovom prilikom Petar Vasić, predsjednik «Baštinara».

Osim takmičarskog dijela koji će se održavati u sali brčanske «Gimnazije», građani će imati prilike da uživaju i u revijalnom i zabavnom dijelu programa planiranom na Trgu pravde i Domu kulture u Brčkom.

«Program počinje u subotu u 12 sati pozdravnim koncertom  na kome će biti prikazana folklorna tradicija  BiH  i na kome će učestvovati  i folklorna društva  drugih naroda. Planiran je defile učesnika kroz grad, dok će u nedelju sa početkom u 22 sata na Trgu pravde  biti održan koncert grupe «Legende», istakao je Vasić.