Boračka udruženja nezadovoljna lokacijom za izgradnju stambene zgrade

20.12.2012. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić i šefica Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Anđa Nikolić razgovarali su danas s predstavnicima boračkih udruženja hrvatske i bošnjačke komponente o problemima u vezi s izgradnjom stambenog objekta namijenjenog za smještaj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Armije BiH i HVO-a.

Image for news

Predstavnici udruženja izrazili su neslaganje u vezi s odlukom Vlade o dodjeli lokacije Novo Brčko za izgradnju spomenute zgrade i naglasili da ova lokacija nije u skladu s potrebama boračke populacije.

Oni su, također, izrazili nezadovoljstvo saradnjom sa Službom za boračko-invalidsku zaštitu Vlade Distrikta.

"Iz Službe za boračko-invalidsku zaštitu predstavljane su pogrešne informacije Vladi. Ukoliko bismo počeli graditi zgradu na ponuđenoj lokaciji u skladu s regulacionim planom, ne bismo je mogli završiti. Mi želimo da gradimo manju zgradu na drugoj lokaciji, također na Novom Brčkom, koja bi imala oko 20 stanova koji bi bili završeni", istakao je Avdija Banda iz Udruženja ratnih vojnih invalida Armije BiH.

Mirko Zečević Tadić iz Udruženja ratnih vojnih invalida HVO-a istakao je da očekuje da će ovaj problem biti riješen tokom sljedeće godine, na zadovoljstvo svih.

Gradonačelnik Anto Domić istakao je da su Vlada Brčko distrikta BiH i Vlada Federacije BiH izdvojile po 500.000 KM za ove namjene te da je potrebno napraviti novi sporazum sa Federacijom BiH kako bi izdvojena sredstva bila operativna i naredne godine.

"Na sastanku je istaknuto da postoje neslaganja između udruženja i Vladinih službi. Nadam se da ćemo u narednih 60 dana riješiti postojeće probleme i krenuti s izgradnjom stambenog objekta", dodao je gradonačelnik Domić.