Apelacioni sud poništio Odluku Skupštine o razriješenju gradonačelnika

24.06.2011. Apelacioni sud Brčko distrikta BiH je danas donio presudu kojom je utvrđeno da Odluka o razriješenju gradonačelnika, koju je donijela Skupština Brčko distrikta BiH 19.05.2011. godine, nije u saglasnosti sa Statutom Brčko distrikta BiH. Tim povodom Esad Atić, predsjednik Skupštine, je rekao da će svih 17 poslanika koji su glasali za ovu odluku podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH koji je nadležan za preispitivanje odluka svih sudova, i čija je odluka konačna i obavezujuća.

Image for news

Dok ne dobijemo odluku Ustavnog suda ovih 17 poslanika neće podržavati Odluke i rad čovjeka koji je u sukobu interesa, istakao je Atić. Mi i dalje u potpunosti želimo poštovati Odluke državnih institucija, prije svega Centralne izborne komisije i Apelacionog suda BiH, istakao je Atić. On je dodao da će u Brčkom tek sada nastati politička kriza. Atić je ovom prilikom apelovao na političke subjekte da pristupe dogovoru, a gradonačelnika Dragana Pajića pozvao da podnese ostavku te političke subjekte da se dogovore oko kandidata za novog gradonačelnika. Jako je simptomatično da se za ovu presudu već prije tri do četiri dana znalo i slavilo, što dovoljno govori o nezavisnosti ovog suda, istakao je Atić i dodao da sastav i struktrura suda nije u skladu sa članom 21. Statuta Brčko distrikta BiH i da će o tome upoznati Visoko sudsko i tužlačko vijeće koje treba da vodi računa o tim stvarima. Prema njegovim riječima presuda predviđa da se odluka Skupštine poništava sa danom objavljivanja u Službenom glasniku, a obzirom da će Službeni glasnik izaći za desetak dana, tada će prestati važiti skupštinska Odluka.

Ivan Krndelj, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta, koji je podnio apelaciju nadležnom sudu Brčko distrikta, kazao je da nije izenađen i da je očekivao ovakvu presudu, te da je bio siguran da Odluka o razrešenju gradonačelnika nije bila u skladu sa Statutom Brčko distrikta, te izrazio žaljenje što je došlo do ove situacije jer se moglo dobiti na vremenu a ne narušiti međusobne odnose, pa čak i međunacionalne. Činjenica je da je neko naveo Skupštinu da donese nezakonitu odluku, ali mora se poštovati Statut i pravna država. Oni koji ne žele zakonitost u Brčko distriktu mislim da im je ova bila dobra lekcija, istakao je Krndelj. Postoje predviđene sankcije po zakonu za one koji su donijeli nezakonitu odluku, zaključio je Krndelj.