Апел грађанима да поштују знакове упозорења на мине

24.1.2013. Шеф Одјељења за јавну безбједност Владе Брчко дистрикта БиХ Урош Војновић апеловао је данас на грађане Брчког да поштују ознаке за минска поља наглашавајући да је због непоштовања законом прописаних правила једно лице јуче у Вучиловцу код Брчког изгубило живот.

Image for news

"Јуче се у Вучиловцу десио трагичан догађај који треба да нам служи  као опомена. На мјесту несреће на обали ријеке Саве гдје је било означено минско поље грађани су организовали дружења, роштиљали и играли фудбал чиме су доводили у опасност себе и своје породице. Овим путем упућујемо апел становницима Брчко дистрикта БиХ да поштују ознаке на минским пољима без обзира на то колико су увјерени да на одређеним подручјима нема мина", додао је Војновић. Он је истакао да становници на појединим подручјима гдје постоје минска поља уклањају знакове упозорења.

Мићо Симикић, шеф Пододјељења за заштиту и спасавање, истакао је да грађани Брчко дистрикта БиХ већ 20 година живе са минама те да у Брчком постоји тим за деминирање који функционише десет година и плански се бави деминирањем загађених простора.

Он је нагласио да је од укупне територије Брчког, који се простире на 495 квадратних километара,  минама загађено 10,7 одсто.

"У протеклих десет година деминирано је око 47 одсто миниране површине. Влада дистрикта БиХ сваке године издваја око 1.300.000 КМ за деминирање које врше комерцијалне компаније, а мањим површинама се бави Тим за деминирање - Брчко. У овој години планирано је деминирање милион квадратних метара. Приоритети су повратничка мјеста, територија која је предвиђена за владине инфраструктурне пројекте као што су обилазница и гасовод те школе", закључио је Симикић.

Он је напоменуо да је од 2002. године у Брчком од посљедица активирања мина страдало 19 грађана док је на државном нивоу забиљежено  8.600 жртава.