Ambasador Švicarske drugi put posjetio Brčko distrikt BiH

6.10.2021. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić danas je, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem, predsjednikom Skupštine Sinišom Milićem i potpredsjednikom Skupštine Ivom Filipovićem, održao sastanak s ambasadorom Švicarske u Bosni i Hercegovini Nj. e. Danielom Hunnom i prvim zamjenikom Visokog predstavnika i supervizorom za Brčko gosp. Michaelom Scanlanom na kojem su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Distriktu na političkom i ekonomskom planu.

Image for news

Gradonačelnik se zahvalio Ambasadi Švicarske u BiH na podršci, istakavši njen značaj u vezi s implementacijom zajedničkih projekata. „Potvrdili smo naše zajedničko opredjeljenje da se u naredne tri godine okonča proces deminiranja na području Distrikta Brčko, a što je izvjesno zahvaljujući pomoći švicarske Vlade, odnosno ambasadora u BiH“, kazao je Kadrić.

Na sastanku se razgovaralo o realizaciji velikih kapitalnih, infrastrukturnih projekata, kao i angažmanu rukovodstva lokalne zajednice u provođenju reformi javne uprave, borbe protiv korupcije i stvaranja odgovarajućeg okvira za ekonomski i privredni razvoj u Brčko distriktu BiH.

„Razgovarali smo o mogućnostima proširivanja saradnje i moram reći da sam zaista impresioniran posvećenošću koju rukovodstvo ovog grada i njegov gradonačelnik imaju u stvaranju infrastrukturnih i zakonskih pretpostavki za bolji ekonomski razvoj regije i u tom smislu mi ćemo sigurno potencijalnim investitorima iz Švicarske preporučiti Brčko distrikt BiH za potencijalne investicije i saradnju“, istakao je ambasador Hunn.

Prva posjeta ambasadora Švicarske NJ. e. Daniela Hunna upriličena je u februaru ove godine, a za ambasadora je imenovan u oktobru 2020. godine.