Ambasador Kraljevine Norveške u BiH boravio u prvoj službenoj posjeti Distriktu

7.12.2021. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je u Vijećnici zajedno s glavnim koordinatorom Vlade Željkom Antićem i šefom Kabineta gradonačelnika Mujom Hadžićem primio u prvoj službenoj posjeti Distriktu ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Nj. e. Oleva Reinertsena.

Image for news

Gradonačelnik je ambasadoru zaželio dobrodošlicu te upoznao ga s trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u Distriktu, značajnim infrastrukturnim projektima kao i dosadašnjim poslovnim razmjenama između Norveške i ove lokalne zajednice. U toku razgovora gradonačelnik je izrazio očekivanja da će ta saradnja biti i nastavljena.

Ambasador Reinersten zahvalio se gradonačelniku na prijemu te izrazio uvjerenje da će Norveška nastaviti saradnju s BiH kao i Distriktom i da će biti uvijek spremna za razgovore. Ambasador je upoznao gradonačelnika i o idejama i prijedlozima za moguća investiranja i najavio posjetu od strane norveške delegacije. Današnjem sastanku prisustvovala je i Siri Andersen, zamjenica ambasadora Kraljevine Norveške uBiH.

Podsjećamo, na prostoru Brčko distrikta BiH u periodu od 2004. godine Norveška narodna pomoć je od minsko-eksplozivnih sredstava oslobodila oko 8 miliona kvadratnih metara zemljišta.

Sredinom oktobra 2021. godine otvoren je još jedan projekt Brčko Sjever površine milion i 33.000 kvadratnih metara, čiji je izvođač Norveška narodna pomoć iz Sarajeva. Sredstva su osigurana od strane ambasade Norveške i Švicarske u BiH i projekt bi trebao biti završen do proljeća iduće godine koji obuhvata četiri brčanske mjesne zajednice: Marković Polje, Laništa, Donji Vukšić i Grbavica.