Ambasador Makedonije u BiH posjetio distrikt


2.7.2010. godine. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić primio je u zvaničnu posjetu ambasadora Republike Makedionije u Bosni i Hercegovini Remija Redžepija. Razgovorali su o mogućnostima saradnje između Makedonije i BiH, odnosno Brčko distrikta BiH.

Image for news

2010-07-02PosjetaAmbasadoraMakedonije

Nakon sastanka u Kabinetu gradonačelnika Pajića ambasador Redžepi je na pres konferenciji kazao da postoji dosta prostora za saradnju između dvije države, a u okviru toga i sa Brčko distriktom, te istakao da je potrebno uložiti još napora kako bi se razvila ekonomska, obrazovna, kulturna i naučna saradnja.

"Mi smatramo BiH prijateljskom zemljom i želimo da se ta saradnja vrati na nivo kao što je bila u bivšoj Jugoslaviji. Nadam se da ovo neće biti moja posljednja posjeta Brčko dsitriktu BiH i nastojat ću da ostvarim još bolje kontakte sa zvaničnicima Distrikta. Do sada sam uspio steći pozitivna iskustva o Distriktu i ova formula po kojoj trenutno funkcioniše Distrikt trebala bi da se primjenjuje na čitavoj teritoriji BiH, jer ekonomski rast je ovdje puno bolji nego u drugim krajevima BiH", istakao je Redžepi.

Gradonačelnik Brčko distrikta, dr. Dragan Pajić naglasio je da je Makedonija bila prisutna u Brčkom kroz prijeratnu firmu "Vinojug", te dodoao da bi tu tradiciju trebali nastaviti kroz buduće saradnje iz različitih oblasti kako na nivou BiH, tako i na nivou Brčko distrikta BiH.

Ambasador Makedonije u BiH, Remi Redžepi nakon razgovora sa dr. Pajićem posjetio je  Skupštinu Brčko distrikta i Privrednu komoru Brčko distrikta, a potom će prisustvovati otvaranju Međunarodne smotre folklora u Maoči, čiji je pokrovitelj Vlada Brčko distrikta, a na kojoj će nastupiti i makedonski folkloristi.