Ambasador Austrije boravio kod gradonačelnika Brčko distrikta BiH

3.7.2013. Ambasador Republike Austrije u BiH Donatus Kock boravio je danas u Gradskoj vijećnici gdje se sastao s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem s kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji u Brčkom, s posebnim osvrtom na uticaj koji na Distrikt ima ulazak Republike Hrvatske u Evropsku uniju.

Image for news

Tom prilikom ambasador Austrije je istakao kako se nakon ovog sastanka vraća nazad u Beč te je iskazao ogromno zadovoljstvo zbog svakog svog dolaska u Distrikt, kao i projekata koji su realizovani u zajedničkoj saradnji.

2013-07-03-Ambasador_Austrije_u_posjetu-2

Tokom ovog sastanka dotaknulo se svih važnih projekata kako u obrazovanju tako i u privrednom sektoru koji su imali podršku i realizovani su uz pomoć sredstava koje je osigurala Austrijska ambasada, naglašavajući važnost edukacije i stručnog usmjerenja kao ključnih prioriteta koje u budućnosti treba nadograđivati.

Isto tako, razgovarano je i o prosperitetu za ovdašnje stanovništvo kao i činjenici da su se mnoge izbjeglice u poslijeratnom periodu upravo u Austriji zbrinule i to je ono što treba cijeniti.

S druge strane spomenuti su i izvjesni izazovi koji su pred Brčko distriktom BiH u ovom vremenu kada je Republika Hrvatska postala 28. punopravna članica EU.

Gradonačelnik Domić je zahvalio ambasadoru Austrije na posjeti te mu je na kraju uručio simboličan poklon kao uspomenu iz Distrikta.