Ambasador Republike Indonezije u BiH NJ.E. Roem Kono u zvaničnoj posjeti Brčko distriktu BiH

22.5.2024. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić i potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Ivo Filipović primili su u zvaničnu posjetu ambasadora Republike Indonezije u BiH NJ.E. Roema Konoa i savjetnika za ekonomska pitanja Ambasade Republike Indonezije u BiH Yudhono Irawana.

Image for news

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Privredne komore Brčko distrikta BiH Aleksandar Vujičić i rukovoditeljica općih, pravnih poslova, izdavanja javnih dokumenata i koordinator Privredne komore Brčko distrikta BiH Nevenka Jevrić. 

Na sastanku je razgovarano o ekonomskom potencijalu Brčko distrikta BiH. Gradonačelnik Nišić ovom prilikom predstavio je ključne projekte i inicijative koje grad trenutno provodi s ciljem unapređenja ekonomije. Ambasador Republike Indonezije u BiH NJ. E. Roem Kono izrazio je interese za potencijale koje nudi Brčko distrikt BiH koji, kako navodi, predstavlja primjer multietničnosti. Naglasio je važnost bilateralne saradnje te je u tom kontekstu predložio bratimljenje Distrikta sa jednim od gradova u Indoneziji. Na sastanku je također razgovarano o „Trade Expo Indonesia 2024“ koji će biti održan ove godine u oktobru.

Nakon sastanka položili su vijenac na Spomenik civilnim žrtvama rata nakon čega su posjetili privatno preduzeće „Maočanka Commerce“ čija je osnovna djelatnost trgovina, otkup, prerada ljekovitog i aromatičnog bilja, šumskih plodova i voća. Pored toga posjetili su Gradaščevića kulu u Bijeloj i Vinariju Pajić.