Content is not available in the selected language. Content in Bosnian is displayed.

Akcija protiv pirotehničkih sredstava

15.12.2010. S obzirom da se bliže novogodišnji i vjerski praznici, a tada je evidentna upotreba pirotehničkih sredstava Odjeljenje za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH zajedno sa Policijom i u saradnji sa volonterima Crvenog krsta organizovali su akciju upozoravanja osnovaca na opasnosti prilikom korištenja pirotehnike.


Image for news

Već petu godinu zaredom u brčanskim osnovnim školama provodi se akcija edukacije i upozoravanja osnovaca na opasnosi koje vrebaju prilikom korištenja pirotehnike. Ove godine akcija je provedena u 12 osnovnih škola u Brčkom za 1600 učenika šestog, sedmog i osmog razreda.

S obzirom da djeca vole vatromet, prasak petardi, svjetlosne i zvučne efekte koje proizvode pirotehnička sredstva, bez njih je gotovo nemoguće zamisliti novogodišnje i vjerske praznike. Stoga je potrebno upotrebu pirotehnike svesti na razumne granice i pri tome nastojati da djeca budu posmatrači a ne aktivni učesnici, istaknuto je tokom akcije.

Skrenuta je pažnja da je upotreba pirotehnike zabranjena na javnim mjestima te da će za djecu koja budu koristila ova sredstva posljedice snositi njihovi roditelji, staratelji ili usvojitelji u smislu plaćanja novčane kazne koja iznosi od 100 do 1000 maraka. Upozoreno je da su mnogo teže one posljedice koje su opasne po zdravlje, a koje prozrokuje korištenje ovih sredstava. Najčešće posljedice su opekotine različitog stepena, amputacije prstiju i neka oštećenja očiju, ušiju, a u Brčkom su zabilježena tri slučaja težeg povređivanja prilikom upotrebe pirotehnike.

Ipak, statistike pokazuju da je u Brčkom svake godine sve manje upotrebe pirotehničkih sredstava na javnim mjestima, te da se njima najviše služe djeca od 12 do 15 godin