Gradonačelnik Domić prisustvovao prezentaciji rezultata istraživanja u vezi sa zadovoljstvom građana javnim uslugama u Brčkom

29.5.2013. U Omladinskom centru u Brčkom danas su predstavljeni rezultati  istraživanja  i javna rasprava  u vezi s unapređenjem javnih usluga zasnovanih na provedenom istraživanju zadovoljstva građana s područja 78 mjesnih zajednica Brčko distrikta BiH gdje je prisustvovao i gradonačelnik dr. Anto Domić.

Image for news
Projekat je finansiran iz Fonda otvoreno društvo, u koordinaciji s EDA – Agencija za podršku i razvoj „SISTEM“ Brčko.

Vesna Katić, direktorica Agencije za podršku i razvoj „SISTEM“ istaknula je da su javni prevoz u večernjim satima, dostupnost vrtića, održavanje vodotoka, rijeka i potoka u mjesnim zajednicama, volonterizam u održavanju zelenih javnih površina, kvalitet pitke vode, kao i zimsko održavanje puteva najlošije ocijenjene usluge u Brčkom.

2013_05-30-Prezentacija_rezultata_istraz_javnih_usluga-2

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić  kazao je da se,  kroz praćenje  pritužbi građana u Vladi Distrikta, došlo do spoznaje da građani negoduju u mnogim važnim segmentima, naprimjer prevoz učenika i građana, rješavanje pitanja vodotoka zbog čestih poplava na ovom području.

„Vlada je u svojim programskim odrednicama započela novi sistem prevoza građana, održavanja javnih zelenih površina i saobraćajnica. Izvjesne reforme se rade i u zdravstvu i obrazovanju“, zaključio je gradonačelnik Domić.

2013_05-30-Prezentacija_rezultata_istraz_javnih_usluga-3

Anketirano je preko 18.500 kućanstva u ovom projektu rađenom u 25 lokalnih zajednica u BiH, uključujući i Brčko, s ciljem da se neposredno od građana dobije povratna informacija i stav o tome kako oni ocjenjuju javne usluge koje se pružaju na lokalnom nivou.

"U toku je drugi dio projekta gdje se održavaju javne debate između  korisnika usluga, donosilaca odluka i pružalaca usluga kako bi se unaprijedile usluge koje su građani ocijenili kao najlošije", kazao je Bogdan Popović iz Fonda otvoreno društvo.