Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u posjeti gradonačelniku Distrikta dr. Domiću

17.4.2013. Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, boravio je jučer u Brčko distriktu BiH gdje se sastao s gradonačelnikom dr. Antom Domićem i razgovarao o pružanju podrške Distriktu pri apliciranju kod međunarodnih fondova za potrebna sredstva u vezi s izgradnjom kvalitetnog sistema otpadnih voda u Brčkom.

Image for news

Dr. Domić je iskazao veliko zadovoljstvo zbog posjete predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, naglašavajući da je razgovarano o mnoštvu važnih pitanja koja se tiču kako Distrikta tako i BiH u cjelini.

"U prvom redu dominirale su teme u vezi s evropskim putem BiH, zatim privrednim prilikama, ali i mogućnostima uključivanja Brčko distrikta BiH u projekte koji se finansiraju iz fondova EU. Dogovarali smo i metodologiju i načine za rješavanje važnih pitanja u kojima pomoć može pružiti Vijeće ministara BiH i Agencija za indirektno oporezivanje", dodao je gradonačelnik Domić.

On je, također, naglasio da je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH informisao o fiskalnoj i finansijskoj stabilnosti Brčko distrikta BiH. S druge strane, razgovarano je o aktuelnom problemu pri rješavanju pitanja entitetskog državljanstva koje trenutno muči građane Distrikta, kao i popisa stanovništva koji će se dogoditi pred kraj godine.

Vjekoslav Bevanda je na konferenciji za novinare, nakon prijema kod gradonačelnika, rekao da su problemi s kojima se suočavaju stanovnici Distrikta neuporedivo manji od onih koji postoje na nivou BiH.

2013-04-18-Posjeta_Bevande-2

"Većina problema oko pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji zapravo proističe iz izbjegavanja da se odluke na svim nivoima vlasti u BiH donose konsenzusom. Većina osporavanja je u samim mehanizmima koordinacije. Sve se činilo da se nivoi vlasti ispod entitetskog isključe iz sistema koordinacije”, pojasnio je Bevanda.

2013-04-18-Posjeta_Bevande-1

Bevanda je još napomenuo posebno važnim da BiH po povoljnim uslovima, uz godišnju kamatu od 1,34 posto, dobije sredstva za rješavanje problema građana BiH koji stiču uslove za penzionisanje, bilo po osnovu godina starosti ili radnog staža.