Održana svečana ceremonija dodjele Beacon priznanja i promocija 7. kruga projekta Beacon Schema u Brčko distriktu BiH

3.4.2013. Završna ceremonija dodjele Beacon statusa već je tradicionalno i ove godine održana u  Distriktu gdje su za sedmi ciklus Beacon Scheme dodijeljena priznanja za najuspješnije lokalne prakse, i to u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu, evidentiranja i upravljanja imovinom lokalne zajednice i ostvarivanja strateških ciljeva kroz saradnju sa nevladinim organizacijama.

Image for news

Program Beacon Scheme je usmjeren na identificiranje, nagrađivanje, kao i promovisanje najboljih primjera iz prakse lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

2013-04-04-Bikon_sema-1

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je neposredno prije svečane ceremonije upriličio prijem za  ministre i načelnike nominiranih općina sedmog kruga Beacon Scheme, te je najavio da bi Distrikt ubuduće mogao biti ne samo domaćin nego i učesnik ovog projekta.

2013-04-04-Bikon_sema-2

Beacon status u vezi s prvom temom iz oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu pripao je općinama Tuzla i Gradiška, dok je u okviru druge teme evidentiranja i upravljanja općinskom imovinom priznanje dodijeljeno Bijeljini.

2013-04-04-Bikon_sema-7

Od prijavljenih desetak općina, za treću kategoriju koja se odnosila na ostvarivanje strateških ciljeva kroz saradnju sa nevladinim organizacijama nagrađene su općine Ključ, Zvornik i Vogošća.

2013-04-04-Bikon_sema-4

Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić je naglasila posebnu vrijednost ovog projekta posebno  zbog toga što se dobra iskustva dešavaju u našoj zemlji. Ona je također iskazala zadovoljstvo  značajem lokalnih zajednica koje su u razvoju uprave učinile veliki iskorak.

2013-04-04-Bikon_sema-5

U proteklih sedam godina, u programu Beacon Scheme učestvovalo je preko 70 % općina u BiH i do sada je dodijeljeno 41 Beacon priznanje. Program je službeno započet još 2005. godine, a od 2009. godine finansiran je od strane ministarstva lokalne uprave i samouprave Republike Srpske i ministarstva pravde Federacije BiH, dok ga provode Savezi općina i gradova RS i Saveza općina i gradova Federacije BiH.

2013-04-04-Bikon_sema-3

Svečanu ceremoniju proglašenja najboljih praksi organizuje i finansira Vlada Brčko distrikta BiH.