Gradonačelnik dr. Dragan Pajić primio članove Udruženja slijepih i slabovidnih povodom „Dana bijelog štapa“

15. 10. 2010. - Povodom „Međunarodnog dana bijelog štapa“ gradonačelnik Brčko distrikta dr. Dragan Pajić i šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Admir Čandić danas su primili članove Udruženja slijepih i slabovidnih iz Brčko distrikta u zgradi Vijećnica i razgovarali o rješavanju statusa te populacije.

Image for news

„Nažalost, rješavanje položaja slijepih i slabovidnih ostao je isti kao i proteklih godina i prema svim pokazateljima Brčko distrikt BiH je najgori u regiji. U razgovoru smo vodili raspravu i o budžetu za narednu godinu, te zaključili da je krajnje vrijeme da ovim osobama dodijelimo dodatak za tuđu njegu u onom iznosu koji je primjeren ovoj kategoriji ljudi“, kazao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Dragan Pajić.

Predsjednik Udruženja slijepih i slabovidnih u Brčko distriktu BiH Nedeljko Jović na prijemu je istakao da je glavni problem slijepih i slabovidnih osoba tuđa njega i pomoć.

„Naše udruženje broji oko 60 čalnova. Tuđa njega i pomoć je oko 58 KM i mi smo napomenuli, što se slaže gradonačelnik i šef Odjeljenja za zdravstvo, da smo na neki način diskrimisani u odnosu na entitete i okruženje. Obećali su nam i nadamo se da će ubrzo riješiti i  naš status“, istakao je Jović.

Šef odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Admir Čandić kazao je da će ovo odjeljenje učiniti sve kako bi se konačno pomoglo slijepim i slabovidnim osobama iz domena socijalnih nadležnosti.

„Vlada, odnosno Odjeljenje za zdravstvo vrši internu reviziju korisnika određenih vidova socijalne pomoći. Udruženje slijepih i slabovidnih je već ukazalo da tu ima nepravilnosti. Mi ćemo uraditi i obaviti i eksternu reviziju, kako bi novac išao u prave ruke. Cilj nam je da pored finasijske pomoći radimo i na pomoći resocijalizacije ovakvih osoba“, kazao je Čandić.