Održan drugi Okrugli stol na temu „Aktivnosti u realizaciji Memoranduma o zajedničkom djelovanju na unaprjeđenju poslovnog ambijenta Brčko Distrikta BiH“

21.3.2013. U Hotelu „Europa“ u Brčkom danas je upriličen drugi Okrugli stol sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta, gospodarstvenicima i Sindikatom Brčko Distrikta BiH u svezi pokrenutih  aktivnosti u realizaciji dokumenta „Memorandum o zajedničkom djelovanju na unaprjeđenju poslovnog ambijenta Brčko Distrikta BiH".

Image for news

Ovom prigodom predstavljeni su akcijski planovi iz oblasti poljoprivrede, institucionalnog jačanja u službi jačanja gospodarstva,  komunalne djelatnosti, urbanizma i ekologije, reforme propisa i javne uprave te u oblasti obrazovanja.

Naime, ovaj Memorandum je potpisan u siječnju između gradonačelnika Brčko Distrikta BiH dr. Ante Domića, predsjednika Skupštine Brčko Distrikta BiH Đorđe Kojića, predsjednika Udruge poslodavaca Brčko Distrikta BiH Ševala Suljkanovića, predsjednika Gospodarske komore Brčko Distrikta BiH Seada Slomića i predsjednika Sindikata Brčko Distrikta BiH Ilije Kalajdžića.

Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. Anto Domić je naglasio da bi zaključci današnjeg sastanka trebali osnažiti sve sudionike da rade na otklanjanju brojnih prepreka na putu gospodarskog razvitka u Distriktu. On je također podsjetio da Memorandum podrazumijeva stvaranje učinkovitije administracije, ujednačavanje porezne politike, borbu protiv mita i korupcije, reformske procese, te minimalne parafiskalne namete.

„Brčko Distrikt BiH je poljoprivredni kraj, s ciljem bržeg zapošljavanja i stvaranja povoljnijeg  gospodarskoga ozračja donošenje zakonske regulative osigurat će lakši opstanak postojećih i razvoj novih gospodarskih subjekata u Distriktu“, zaključio je gradonačelnik Domić.

Predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH Đorđa Kojić je iskazao spremnost Skupštine Distrikta u smislu iznalaženja najboljih rješenja koja će unaprijediti poslovni ambijent u Brčkom.

2013-03-22-Drugi_okrugli_sto_potpisnika_memoranduma-2

Ševal Suljkanović, predsjednik Udruge poslodavaca je istakao značaj stvaranja uvjeta za ulaganja domaćeg i stranog kapitala u Distriktu investitorima koji takav poticajni ambijent traže u lokalnim zajednicama, kao i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta.

Da je poboljšanje pozicije radnika neophodno, kao i obveza redovitih uplata poreza i doprinosa, istakao je predsjednik Sindikata Brčko Distrikta BiH Ilija Kalajdžić.