Mladi brčanski entuzijasti – učenici Tehničke škole ostvarili zapažene uspjehe u vannastavnim aktivnostima

12.3.2013.
Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dr. Anto Domić primio je jučer u Gradskoj vijećnici učenike JU Tehničke škole u Brčkom koji aktivno djeluju u okviru multimedijalne sekcije pod nazivom "Enthusiasmos" u Tehničkoj školi u Brčkom koja okuplja učenike s interesovanjima za film, fotografiju, strip i muziku. Ovi talentovani učenici, iako nemaju adekvatnu opremu za snimanje, ostvarili su zapažene uspjehe na međunarodnim i domaćim takmičenjima u oblasti dokumentarnog i kratkog filma.


Image for news
Naime, rad ove sekcije je započeo 2009. godine, uz nesebičnu predanost profesorice demokracije i ljudskih prava Nusrete Džinić koja ih prati u njihovom radu. Učenici koji sudjeluju mogu se s pravom nazvati entuzijasti jer rade punom parom ne samo za vrijeme nastave nego i vikendima i za vrijeme raspusta. Svojim pozitivnim djelima i vrijednim rezultatima ostvarili su brojne uspjehe na državnom, regionalnom, evropskom ali i na svjetskom nivou.
Trenutno rade na novom projektu i nadaju se novim uspjesima, a kažu da maštaju o boljoj opremi i priznanju njihovog uspjeha.
Gradonačelnik Domić je pohvalio rad i priznanja ovih učenika, te je naglasio da su već preduzete određene mjere kako bi ovi učenici u što kraćem vremenskom roku dobili svu opremu koja im je neophodna za rad.
Prvi dokumentarni film "Kad porastem, biću dijete" snimili su s kamerom koju su im velikodušno posudili iz najboljeg školskog filmskog studija u cijeloj Hrvatskoj, OŠ Gunja.
Ovi mladi talentirani filmoljupci su u razgovoru s gradonačelnikom dr. Domićem istakli da na ovaj način razvijaju svoju kreativnost, a njihov rad je zasigurno i novina u Distriktu. Ponosni su na dosadašnje uspjehe, te ističu da im je dosta rada u sekciji kompenzirano putovanjima i nagradama.
Prvi njihov film osvojio je prvu nagradu regionalnog karaktera na Omladinskom filmskom festivalu u Bihaću 2009. godine. Film je prikazan i na međunarodnom Sarajevo film festivalu u Sarajevu i na Festivalu kratkog filma Reggio u Italiji.
Isto tako, pripalo im je i prvo mjesto na državnom nivou na festivalu omladinskog stvaralaštva u Gračanici, a osvojili su i prvo mjesto na državnom nivou za spot "Čekam bolje vrijeme", kao i još brojna druga priznanja.
Fotografija "Oko" s odgovarajućim tekstom o multikulturnom Brčkom i toleranciji na svjetskom takmičenju u fotografiji u Washingtonu zauzela je prvo mjesto u Evropi, a treće u svijetu i bila je izložena u holu UN-a u New Yorku.
Učešćem u filmu "Hljeba i igara" osvojili su prvo mjesto, na OFF Bihać, u maju 2012. godine za najbolji film o ljudskim pravima. Neki članovi sekcije su po završetku srednje škole nastavili da se bave filmom ili da studiraju u toj oblasti.