Content is not available in the selected language. Content in Bosnian is displayed.

Susret gradonačelnika Miroslava Gavrića sa gradonačelnikom i županom Koprivničko- križevačke županije

12.11.2012. Predstavnici Koprivničko-križevačke županije, Grada Križevaca i Križevačkog preduzetničkog centra sastali su se u petak 9. novembra u Kabinetu gradonačelnika Križevaca sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslavom Gavrićem i njegovim saradnicima.

Image for news

Gradonačelnik Križevaca Branko Hrg i župan Darko Koren istakli su u razgovoru s gradonačelnikom Distrikta da će se dobra saradnja između dva grada, koji imaju dosta sličnosti, a koja je već ranije uspostavljena, nastaviti i u budućnosti.

Gradonačelnik Brčkog Miroslav Gavrić dodao je da je veoma značajno da se saradnja koja postoji i kroz prisustvo na Sajmu privrede, na kojem se godinama pojavljuju predstavnici iz ovog kraja, produbi i konkretnim projektima iz oblasti privrede, a naročito onima vezanim za saradnju na EU projektima.

U tom kontekstu dogovoreno je učešće na predstojećem Sajmu privrede u Brčkom, koji će posjetiti župan Koren i gradonačelnik Hrg, gdje će u sklopu okruglih stolova prezentovati svojim primjerom mogućnosti dobijanja sredstava iz evropskih fondova.

"Naša županija je u okviru pretpristupnih fondova Evropske unije do sada dobila oko 2 miliona eura koji su bili veoma značajni za razvoj ovog kraja. Stoga će naša iskustva sigurno biti od koristi i za Brčko distrikt BiH", zaključio je gradonačelnik Hrg.

Brčko distrikt BiH i Koprivničko-križevačka županija ranije su zajedno učestvovali na projektu Instituta regija Evrope "Sretna djetelina sa četiri lista" koji je finansirala Evropska komisija.

Cilj ovog međunarodnog prekograničnog projekta bio je povezivanje regija, a okupio je predstavnike iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U okviru projekta organizovano je niz aktivnosti u kojima su učestvovali predstavnici kulturno-umjetničkih društava, vjerskih zajednica te likovni umjetnici i učenici iz Brčkog.